LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Francuski kralj asistencija

Dimitri Payet: inspiracija igre West Hama

Payeta krasi neosporiva igračka kvaliteta i talent za asistencije, ali i čest manjak discipline i motivacije koje će Bilić morati ukrotiti.

Payeta krasi neosporiva igračka kvaliteta i talent za asistencije, ali i čest manjak discipline i motivacije koje će Bilić morati ukrotiti.

Klub iz istočnog Londona ovog je ljeta iskrcao 10,7 milijuna funti za Dimitrija Payeta, najboljeg asistenta u francuskoj ligi prošle sezone. Payet je, nakon 17 prošlosezonskih asistencija, i ovu sezonu otvorio asistencijom za pogodak Kouyatea protiv Arsenala u svom debiju. Francuz će zasigurno biti temelj momčadi Slavena Bilića ove sezone. No, tko je zapravo Dimitri Payet?

 

Payet je rođen prije 28 godina na francuskom otoku Reunion smještenom u Indijskom oceanu. Nakon početka karijere na Reunionu 2005. odlazi u Nantes, a iz njega seli u Saint-Etienne. U Lille dolazi 2011. godine, a nakon dvije sezone seli u Marseille. Upravo u Marseilleu do izražaja dolazi njegov pravi talent.

Trener Marcelo Bielsa, koji je uz Bilića bio favorit za novog menadžera West Hama, daje mu ulogu playmakera, desetke. Payet upravo na toj poziciji igra najbolje, a dobrim igrama zaslužuje i ponovni poziv u francusku reprezentaciju.

Osim titule najboljeg asistenta francuske lige u sezoni 2014/2015, Dimitri Payet kreirao je ukupno 134 gol šanse svojim suigračima, što je najbolji rezultat od svih igrača u najjačim europskim ligama. Iza njega našli su se de Bruyne (112 šansi) i Hazard (101). Sveukupno je u 305 nastupa u francuskoj ligi postigao 57 golova i 82 puta asistirao suigračima. Portal Goal.com ističe kako je točnost Payetovih dodavanja 79,3%. Ali, neupitnu igračku kvalitetu Francuza prati i čest manjak discipline.

Naime, u svibnju 2010. na terenu je udario vlastitog kapetana Matuidija ljutit zbog poraza. Česte su njegove svađe sa sucima. U prosincu 2014. Bielsa ga je nakratko maknuo iz prve momčadi zbog manjka motivacije na treninzima. 2011. godine pokušao je na svoju ruku režirati transfer iz St. Etiennea u PSG koji je tada bio zainteresiran za njegove usluge. Pošto nije dolazio na treninge u procesu pregovora, vodstvo St. Etiennea premjestilo ga je u drugu momčad.

Pregovori Marseillea i West Hama također su bili bili burni. Londonski klub Payetu je ponudio ugovor iako se on obvezao na potpisivanje novog ugovora s francuskom momčadi prije ljeta.

Slaven Bilić je u Dimitriju Payetu dobio odličnog graditelja igre, asistenta i tehničara. Pitanje je samo hoće li Bilić moći, poput Bielse, uskladiti njegovu neosporivu kvalitetu i čest manjak discipline i motivacije. Na Payetu je, pak, s obzirom na visoku cijenu od 10,7 milijuna funti, velika odgovornost da West Hamovim navijačima odmah pruži dobre partije. Asistencijom u ogledu protiv Arsenala Francuz je, čini se, na pravi način počeo svoju premijerligašku karijeru.

FOTO: FACEBOOK