LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Splićanka se iz Abu Dhabija vraća sa zlatom

Brigita Matić svjetska juniorska prvakinja u judu

Mlada Hrvatica doma se vraća sa svjetskom juniorskom medaljom zlatnog sjaja nakon pobjede u "tvrdoj" borbi protiv Slovenke Karle Apotekar.

Mlada Hrvatica doma se vraća sa svjetskom juniorskom medaljom zlatnog sjaja nakon pobjede u "tvrdoj" borbi protiv Slovenke Karle Apotekar.

U Abu Dhabiju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kategoriji do 78 kilograma, Brigita Matić je osvojila naslov svjetske prvakinje. Matić je u finalu svladala Slovenku Klaru Apotekar. Bila je to repriza odlučujućeg dvoboja s Europskog juniorskog prvenstva održanog prošlog mjeseca gdje je u ekipnom natjecanju Slovenija pobijedila Hrvatsku zahvaljujući upravo pobjedi Apotekar. No, u glavnom gradu Emirata ishod je bio drugačiji. Nakon pobjede u tvrdoj borbi, odlučenoj jednim yukom, 19-godišnja Hrvatica vraća se doma sa svjetskom juniorskom medaljom zlatnog sjaja

Sjajna je ovo godina za mladu Splićanku koja je u ožujku prvo osvojila srebro na Seniorskom Prvenstvu Hrvatske održanog u Rijeci. Zatim je dva mjeseca poslije u Zagrebu na Juniorskom Prvenstvu Hrvatske osvojila zlato s ukupno 498 bodova. Sjajne rezultate na domaćem terenu prenijela je i u inozemstvo. Prvo je u Pragu krajem srpnja osvojila brončanu medalju na Europskom kupu za juniorke, a prošlog mjeseca u Austriji se izborila za Europsko juniorsko srebro. 

Put prema svjetskom zlatu nije bio lagan jer je ždrijeb bio veoma neugodan. U svojoj prvoj borbi svladala je Japanku Sato (2-3 u opomenama), a zatim je u četvrtfinalu pobijedila Nizozemku Groenwold protiv koje se borila u finalu već spomenutog Europskog juniorskog prvenstva. Tada je Nizozemka slavila tehnikom gušenja i uzela europsko zlato, ali je Matić uspjela uzvratiti. Polufinalna borba donijela je ogled između Matić i Nijemice Hoelterhoff, a Brigita je ipponom osigurala plasman u finale. 

- Ždrijeb je bio jako težak, ali Brigita je bila na visini zadatka, maksimalno koncentrirana i taktički je odradila sve borbe jako zrelo. Zaista nemamo što kazati, presretni smo, ovo je veliki rezultat. Brigita se vratila nakon ozljede, dva velika natjecanja, dvije velike medalje – javio je iz Abu Dhabija za Slobodnu Dalmaciju izbornik Vladimir Preradović, ujedno i trener nove svjetske juniorske prvakinje.

Osim Brigite, na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju najbliža medalji bila je 17-godišnja Tihea Topolovec koja je u kategoriji do 52 kilograma zauzela peto mjesto. Mlada Zagrepčanka stigla je do polufinala u kojem je poražena od nove prvakinje Kosovarke Distrije Krasniqi da bi u borbi za broncu u repesažu ipponom izgubila od Portugalke Mariane Esteves. Također, u kategoriji preko 78 kilograma, Katarina Lucija Vuković poražena je od Korejke Mi Jin Han, dok je u muškoj konkurenciji Dominik Družeta (do 81 kilograma) osvojio 7. mjesto. 

FOTO: JUDOINSIDE.COM