LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Liječnici, ekonomisti, pravnici

Akademsko obrazovanje i profesionalni nogomet: Ovi sportaši ruše predrasude!

Profesionalni nogomet i fakultet - kombinacija dvije stvari koje često bude predrasude kod ljudi. U nastavku teksta donosimo pozitivne primjere svjetski poznatih nogometaša koji su se uz sportske karijere ostvarili na polju akademskog obrazovanja.

Profesionalni nogomet i fakultet - kombinacija dvije stvari koje često bude predrasude kod ljudi. U nastavku teksta donosimo pozitivne primjere svjetski poznatih nogometaša koji su se uz sportske karijere ostvarili na polju akademskog obrazovanja.

Za dobar dio muške populacije nogomet je najbitnija sporedna stvar na svijetu. Upravo zbog globalne popularnosti, nogometaši spadaju u najplaćenije sportaše svijeta, a uz to, podjedinici iza sebe imaju i ogromnu bazu fanova.

No, kao i u svemu, postoji i druga strana medalje. Naime, nogometaši su već godinama unazad na glasu kao i ne previše obrazovani ljudi s ograničenim intelektualnim sposobnostima. Izvor ove predrasude nalazimo u tome što brojni igrači nisu završili niti srednjoškolski stupanj obrazovanja, a u većini slučajeva ostvaruju puno veće prihoda od primjerice osobe s diplomom. Činjenica je da su brojni nogometaši, posebno oni mega talentirani, svoju karijeru započeli u ranoj dobi i jednostavno nisu imali vremena za pohađanje redovne škole. 

Kao i u većini slučajeva, i ovdje postoji iznimke koje su dokazale da trčanje za loptom i fakultet mogu biti itekako spojivi. Stoga, u nastavku predstavljamo neke od najpoznatijih nogometnih zvijezda koje su ostvarene i na akademskom polju.

Ako pretražimo internet na temu najobrazovanijih nogometaša, gotovo svi svjetski portali navode ime brazilskog virtuoza - Socratesa de Oliveire, poznatim i pod nadimkom Doktor. Socrates je u dresu Brazila dva puta nastupao na Svjetskim prvenstvima, a nogometom se aktivno bavio od 1974. godine. U nogometnim krugovima, Socratesa se drži za jednog od najobrazovanijih i najinteligentnijih ljudi. Nadimak Doktor dobio je zahvaljujući diplomi na području medicine, kojom se intenzivno bavio nakon profesionalne karijere. Osim medicine, Socrates je imao velike interese na području kulture, a bavio se i novinarskim poslom pišući kolumne o ekonomiji i politici.

Među nogometašima se nalazi i podosta diplomiranih ekonomista, a najpoznatiji primjeri su bivši reprezentativac Njemačke Oliver Bierhoff te poznati talijanski stoper Giorgio Chiellini. 

U visokoobrazovne građena spadaju i poneki domaći nogometaši. Posebno se ističe bivši hrvatski reprezentativac i izbornik, Slaven Bilić. Član legendarnih Vatrenih, uspješno je završio Pravni fakultet u Splitu. 

Ja sam se ozbiljno bavio nogometom, ali nakon juniorskog staža, dok još nisam postao prvotimac Hajduka, bilo mi je normalno da nakon srednje škole nastavim školovanje na fakultetu. Mogao sam, zbog svojih sportskih obveza, birati između prava i ekonomije. Drugo sve što je bilo dostupno u Splitu iziskivalo je redovito školovanje i nemoguće je bilo odlaziti na sva ta predavanja i vježbe na nekim drugim fakultetima usporedo s mojim svakodnevnim treninzima. Pravo me nije posebno zanimalo, ali kao što sam rekao, bio sam limitiran između prava i ekonomije i u to vrijeme, ne zbog toga što mi je pokojni otac bio profesor, nego je Pravni fakultet imao reprezentativnu zgradu u gradu, a ekonomija je bila negdje dolje zabačena na Toću i to me nije privlačilo. Tako sam se odlučio za Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu. - rekao je Bilić za Slobodnu Dalmaciju.

Iz brončane generacije Vatrenih diplomu ima i Zvonimir Boban koji je 2004. diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od mladih snaga, ističe se aktualni igrač Dinama, Luka Ivanušec. Ovaj Varaždinac je protekle godine završio studij sportskog menadžmenta na privatnom Sveučilištu Libertas.
 
FOTO: PIXABAY