LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna veslačka regata Sv. Duje

Aachen slavi, Oxford tuguje

– Ovakav ishod regate još je jedna potvrda njenoj kvaliteti i činjenici da iz godine u godinu privlači sve bolje posade koje mogu konkurirati etabliranim ekipama poput Oxforda i Cambridgea. – rekao je sportski direktor regate

– Ovakav ishod regate još je jedna potvrda njenoj kvaliteti i činjenici da iz godine u godinu privlači sve bolje posade koje mogu konkurirati etabliranim ekipama poput Oxforda i Cambridgea. – rekao je sportski direktor regate

U subotu 30. travnja, u splitskom Spinutu, održana je sveučilišna utrka osmeraca u sklopu jubilarne 15. Međunarodne veslačke regate Sv. Duje. Dvanaestu godinu zaredom na regati su nastupali i osmerci proslavljenih sveučilišta Oxford i Cambridge, no prvi put jedan od njih nije odnio pobjedu.

FOTO: ESI
 
U uzbudljivoj muškoj finalnoj utrci Sveučilište iz Aachena (2:48.935) tijesno je slavilo ispred Sveučilišta Cambridge (2:49.390) na regatnoj stazi duljine jedan kilometar. Treće mjesto pripalo je talijanskom Sveučilištu Pavia (2:50.6), dok su po prvi puta u povijesti regate, predstavnici Oxforda (2:50.814) ostali bez medalje završivši utrku na četvrtom mjestu. Peti su bili predstavnici Sveučilišta iz Wroclawa (2:56:415), dok je domaća ekipa Sveučilišta u Splitu regatu završila kao šestoplasirana (2:59:126).

– Ovakav ishod regate još je jedna potvrda njenoj kvaliteti i činjenici da iz godine u godinu privlači sve bolje posade koje mogu konkurirati etabliranim ekipama poput Oxforda i Cambridgea. Iznimno smo zadovoljni visokim odazivom od čak 35 osmeraca te se nadamo još većem broju natjecatelja iduće godine  – rekao je sportski direktor regate Sv. Duje Denis Boban.

U ženskoj konkurenciji slavila je također njemačka ekipa. Posada Sveučilišta iz Hamburga osvojila je zlato, ostavivši iza sebe drugoplasiranu ekipu Sveučilišta Cambridge, dok je treće mjesto pripalo posadi Sveučilišta u Zagrebu. Svečana dodjela odličja održala se navečer u sklopu tradicionalnog Lighthousedisco partyja na Gatu Sv. Nikole.

– Sretni smo što je naša regata doživjela ovaj jubilej te što ju Splićani rado prate iz godine u godinu. Rijetkost je vidjeti ovako kvalitetne ekipe na jednom mjestu, a to naš grad pozicionira na veslačku kartu Europe kao jedno značajno središte. – rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne veslačke regate Sv. Duje Juraj Gamulin.

Dodatnu potvrdu kvaliteti ovoga događaja organizatori su dobili dan prije, tijekom ceremonije otvorenja u Galeriji Meštrović, kada je potpisan ugovor s Europskom sveučilišnom sportskom organizacijom (EUSA), čime je Regata Sv. Duje došla pod patronažu krovne organizacije europskog akademskog sporta.

 

FOTO: ESI