LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EKSTREMNI SPORTOVI

6 ekstremnih sportova na vodi u Hrvatskoj idealnih za sve ovisnike o adrenalinu

Ako volite osjećaj adrenalina, riskirati te pomicati granice svoje izdržljivosti, svoje ljeto možete ispuniti zabavnim aktivnostima kao što su rafting na Cetini, bungee jumping na Masleničkom mostu ili skijanje na vodi.

Ako volite osjećaj adrenalina, riskirati te pomicati granice svoje izdržljivosti, svoje ljeto možete ispuniti zabavnim aktivnostima kao što su rafting na Cetini, bungee jumping na Masleničkom mostu ili skijanje na vodi.

Unazad nekoliko godina popularnost ekstremnih sportova i njihovih sudionika konstantno raste te se razvijaju u brojne aktivnosti kojima se mogu pridružiti svi oni koji su spremni na visoku razinu fizičkog napora, ekstremne uvjete, ali i rizike koje sa sobom nose. Ovisno o terenu na kojem se odvijaju, ekstremni se sportovi dijele na one na zemlji, zraku, na ili u vodi te snijegu i ledu, a danas će biti riječi upravo o avanturističkim sportovima na/u vodi u koje se upuštaju samo najhrabriji, a odvijaju se na našoj jadranskoj obali i rijekama.

Na Novom starom Masleničkom mostu održava se najviši i najuzbudljiviji bungee jumping u Hrvatskoj s kojeg se skače s čak 56 metara visine. Sama se aktivnost, zajedno s planinarenjem na Velebit, speleološkim izletima te raftingom na Zrmanji i Cetini, organizira od 2006. godine.

Rafting na rijekama Zrmanji i Cetini još je jedna zabavna aktivnost na vodi koja, osim što pruža osjećaj adrenalina, nudi beskrajan pogled na zeleni krajolik. Na rijeci Cetini avantura traje oko tri sata, na ruti dugoj 10 km, dok na rijeci Zrmanji postoji više aktivnosti u različitom trajanju. Važno je istaknuti da generalno postoje ture za one mirnije, ali i za one koji se žele okušati u nešto većim izazovima, pri čemu se ponekad može skakati s litice i slično. Na rijeci Cetini nudi se i canyoning, spoj nekoliko ekstremnih aktivnosti u koji spada hodanje kanjonom rijeke Cetine, penjanje, spuštanje te spuštanje s užetom, plivanje te ponovno skakanje s litice.

Uz navedene organizirane aktivnosti, važno je napomenuti da se diljem jadranske obale održavaju brojne ekstremne aktivnosti, najviše u Istri i Dalmaciji, kao što su skijanje na vodi, vožnje padobranom ili vožnje vodenih skutera te jedrenje. No, skakanje s litice, poznatije kao cliff jumping, ima posebno mjesto u bavljenju ekstremnim sportovima. Na jadranskoj obali najposjećenija mjesta za skokove od 8 do 15 metara jesu rt Kamenjak i uvala Velike Kolumbarice u blizini Pule te Galebove stijene. Uz Pulu, za cliff jumping poznatiji su još Split i Dubrovnik.

Uz navedene sportove koji zahtijevaju ultra izdržljivost postoje mnogi drugi kao što su base i dive jumping koje je bitno vrlo dobro poznavati prije stvarne radnje, što zapravo vrijedi i za sve druge ekstremne sportove. Bavljenje spomenutim aktivnostima mnogima je i dalje nerazumljivo zbog opasnosti koje predstavljaju i ne odobravaju ih, dok drugi na njih imaju potpuno drugačiji pogled, a to su prije svega hrabrost te, naravno, zabava i nezaboravan osjećaj adrenalina koji sudionika preplavljuje, a u kojima mogu uživati svi oni koji traže načine kako provesti ostatak ljeta. 

FOTO: UNSPLASH