LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Proces zapošljavanja

Poslodavci otkrivaju koje su posljedice ako lažete u životopisu, a studenti iskustva s intervjua za posao

Kandidati sa zdravim samopouzdanjem i iskrenom željom za radom na sebi i daljnjem usavršavanju su dugoročno najbolji odabir za kompaniju (najčešće bolji od vrlo iskusnog kandidata bez motivacije). - ističu poslodavci.

Kandidati sa zdravim samopouzdanjem i iskrenom željom za radom na sebi i daljnjem usavršavanju su dugoročno najbolji odabir za kompaniju (najčešće bolji od vrlo iskusnog kandidata bez motivacije). - ističu poslodavci.

Gadno se varate ako mislite da prvi dojam ostavljate tek kada zakoračite u ured poslodavca i započnete razgovor za posao. Poslodavci naglašavaju kako prvi dojam intervjua počinje i prije nego kandidat dođe na razgovor.

Stoga, za početak je važno pažljivo sastaviti svoj životopis i molbu. Također, kažu kako tijekom razgovora treba obratiti pažnju na vlastitu verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Savjetuju da se unaprijed dobro uvježba osnovno predstavljanje, zatim da je za vrijeme razgovora potrebno aktivno slušati intervjuera te prilagoditi komunikaciju organizacijskoj kulturi. Drugim riječima, neke će kompanije biti vrlo formalne, a neke imaju neformalniji odnos s kandidatima već od prvog susreta.

Saznajemo kako je poslodavcu na razgovoru za posao najvažnije saznati odgovara li kandidat trenutnim potrebama kompanije – ima li potrebne kompetencije, je li motiviran, hoće li se uklopiti u organizacijsku kulturu. Ističu i koji kandidati su najbolji odabir za kompaniju:

Kandidati sa zdravim samopouzdanjem i iskrenom željom za radom na sebi i daljnjem usavršavanju su dugoročno najbolji odabir za kompaniju (najčešće bolji od vrlo iskusnog kandidata bez motivacije).

Zanimalo nas je kakve posljedice snosi laganje u životopisu, evo što doznajemo:

Iskrenost je temelj izgradnje odnosa s budućim poslodavcem i svakako ne preporučujemo laganje na intervjuima jer se dugoročno ne može isplatiti. Isto tako, ako na razgovor dođete bez osnovne motivacije za pozicijom te ako ne znate sadržaj svoj životopisa, ne možete očekivati da ćete ostaviti dobar dojam na poslodavca i da će Vas poželjeti u svom timu.

S druge strane, u razgovoru sa studentima koji su imali nekoliko razgovora za posao zaključili smo kako za mnoge studentske poslove nije potreban intervju za posao jer su radnici odmah potrebni. Ono što je također zanimljivo otkrivaju kako se nitko od njih nije pripremao za razgovor za posao, no studentica Lea savjetuje drugim studentima da budu svoji i prirodni, bez laži i pretvaranja. Ivan naglašava da je potrebno prethodno naučiti nešto osnovno o tvrtki, što ona nudi, čime se bavi te da se prouči mjesto za koje je raspisan natječaj jer, kako kaže, moguće je da poslodavci pitaju nešto o toj poziciji kako bi vidjeli zainteresiranost i slično.

Studentica Marija upozorava:

Savjetovala bih studentima da ne lažu u životopisu, da navedu sve poslove koje su radili jer svaki posao donosi neko iskustvo; da budu smireni, jer ipak je to samo studentski posao, ima ih još.

Iako se Lea prijavljivala za posao u trgovini odjeće, Ivan za posao tehničara kod teleoperatera u Zagrebu, a Marija za studentski posao u informatičkoj tvrtki, također u Zagrebu, kažu kako nikoga taj dan, osim njih, nije bilo na razgovoru za posao te da misle da nitko nije tamo bio zaposlen preko veze.

Na pitanje što oni misle koje posljedice nosi laganje u životopisu, odgovaraju:

Ljudi s kojima će raditi vrlo će brzo skužiti njihovo pravo lice. Zbog laganja bi mogli dobivati teže zadatke od drugih na poslu, imati loše odnose s kolegama, ali i dobiti otkaz.

Moje je mišljenje da kad ste student, životopis se i ne gleda. To je samo formalnost. Nitko mi ga nikada nije spominjao kad god sam radio kao student, a svašta sam pisao.

Nisam lagala pa ne znam što nosi, ali pretpostavljam ništa dobro.

FOTO: UNSPLASH.COM