LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vodič za brucoše

Nemaju svi studenti jednaka prava na prehranu; razina ovisi o nekoliko čimbenika, a može se i mijenjati

Iako svi studenti imaju pravo na hranu u menzi, nisu svačija prava jednaka. Jesi li se ikad zapitao/la zašto? Pravo na subvencioniranu prehranu imaju svi redoviti studenti, a ostvaruje se uz pomoć iksice. Obnavlja se automatski upisom u sljedeću akademsku godinu. Kako se i tebi ne bi dogodilo da napraviš zastoj i pokupiš kakav pogled iskosa, informiraj se o svojim pravima.

Iako svi studenti imaju pravo na hranu u menzi, nisu svačija prava jednaka. Jesi li se ikad zapitao/la zašto? Pravo na subvencioniranu prehranu imaju svi redoviti studenti, a ostvaruje se uz pomoć iksice. Obnavlja se automatski upisom u sljedeću akademsku godinu. Kako se i tebi ne bi dogodilo da napraviš zastoj i pokupiš kakav pogled iskosa, informiraj se o svojim pravima.

Čekanje u redu, uzimanje tacne, biranje hrane i pružanje iksice mnogim su studentima vrlo brzo postale rutinske radnje. Repetitivnu svakodnevicu ponekad poremeti zastoj na pokretnoj traci jer se netko preračunao i sada mora vratiti jogurt, kolač ili čak jelo. Opet je zaboravio koliki mu je limit, misliš si i otpuhuješ srdito dok čekaš s punom tacnom ispred sebe.

Iako svi studenti imaju pravo na hranu u menzi, nisu svačija prava jednaka. Jesi li se ikad zapitao/la zašto?

Pravo na subvencioniranu prehranu imaju svi redoviti studenti, a ostvaruje se uz pomoć studentske iskaznice – iksice i traje od 1. listopada tekuće do 15. listopada sljedeće kalendarske godine, osim u razdoblju od 16. srpnja do 31. kolovoza. Obnavlja se automatski upisomua sljedeću akademsku godinu. Kako se i tebi ne bi dogodilo da napraviš zastoj i pokupiš kakav pogled iskosa, informiraj se o svojim pravima.

Moram li zbog toga u referadu?

Razinu prava na prehranu možeš saznati preko Studomata, na stranicama Sveučilišnog računskog centra ili Središnjeg državnog portala. Na sva se mjesta potrebno prijaviti preko AAI identiteta, pa ga imaj pri ruci. Informacija se na Studomatu nalazi u desnom izborniku i možeš ju pronaći klikneš li na Podaci o studentu pa Razina prava na prehranu. Tamo se nalaze podaci o tvom matičnom visokom učilištu, o tome kad si zadnji put dostavio potvrdu o prebivalištu, jesi li u studentskom domu, imaš li posebna prava na prehranu, koja je tvoja trenutna razina prava te do kada ona vrijede.

Ako više voliš SRCE ili državni portal (e-građanin), tvoji se podaci nalaze na ovoj stranici, a sadrži i poveznicu za pristup podacima sustava ISSP. Tamo možeš pronaći više drugih informacija nego na Studomatu – osim osnovnih identifikacijskih podataka tu su i oni o razini prava, raspoloživom i potrošenom iznosu, izdanim iksicama, statusu studija i položenim ECTS bodovima.

Pri dnu stranice, na sivoj podlozi, nalazi se poveznica na vezane pravilnike (o studentskoj prehrani, studentskoj iskaznici i o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata).

Kako promijeniti razinu prava na prehranu?

Ona ovisi o tome studiraš li u svojoj županiji ili ne te stanuješ li u domu ili ne. Svi studenti imaju razinu 1, oni koje studiraju van županije u kojoj imaju prijavljeno prebivalište i ne stanuju u domu imaju razinu 2, a oni koje stanuju u domu 2,5. Brojke nisu slučajno odabrane, već označavaju na koliko dnevnih meni obroka studenti imaju pravo.

Budući da se svi upisuju na fakultete, oni vode evidencije i prikupljaju dokumente pomoću kojih se određuje razina te izdaju iksicu, jedinu službenu studentsku ispravu. U slučaju da trenutna razina ne odgovara tvojim uvjetima i misliš da trebaš dobiti višu, provjeri ima li tvoj fakultet sve potrebne podatke. Vjerojatno ćeš morati priložiti potvrdu da stanuješ u domu, ako već nisi.

Zašto nemam pravo na prehranu?

Jesi li redovan student? Ako jesi, provjeri imaš li dovoljno ECTS bodova u prethodnoj godini. Naime, studenti koji nisu skupili 18 bodova u prethodnoj ili 36 u dvije prethodne akademske godine gube pravo na subvencioniranu prehranu. U istu skupinu spadaju i oni koji treći put upisuju studij na istoj razini te svi koji su upisali mirovanje studija.  

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR