LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz srednje škole u fakultetske klupe

Kako se kao brucoš pripremiti za prvu godinu faksa?

Kako bismo vam pomogli nositi se sa stresom koji brucošima donose ovakve promjene, donosimo savjete kako se pripremiti za ovu prekretnicu i prve fakultetske dane.

Kako bismo vam pomogli nositi se sa stresom koji brucošima donose ovakve promjene, donosimo savjete kako se pripremiti za ovu prekretnicu i prve fakultetske dane.

Prelazak iz srednje škole na faks može biti velika životna promjena u svakom pogledu: postajete samostalniji, mnogi od vas sele se dalje od svoje obitelji i prijatelja, a nove fakultetske obveze zahtijevaju sasvim novi pristup organizaciji i učenju. Kako bismo vam pomogli nositi se sa stresom koji brucošima donose ovakve promjene, donosimo savjete kako se pripremiti za ovu prekretnicu i prve fakultetske dane.
 

Istražite posljednje Covid-19 upute

Iako koronakriza u mnogim zemljama jenjava, treba imati na umu da je i dalje prisutna te da javne ustanove nužno uspostavljaju shodne protokole. Virus Covid-19 značajno je potresao obrazovni sustav, uvodeći nastavu online te postavljajući preduvjete o cijepljenju, odnosno testiranju prije dolaska u obrazovne ustanove. Kako se ne biste iznenadili s prvom dolaskom na faks, provjerite službene stranice fakulteta i informirajte se o najnovijim Covid-19 aktualnostima.
 

Čitajte više

Imajte na umu da fakultet zahtijeva mnogo više istraživačkog čitanja nego srednja škola. Kako biste se pripremili za pojačani ritam čitanja ispitne literature, pokušajte si odrediti nekoliko knjiga koje ćete svakog dana čitati do početka fakulteta, po mogućnosti što interesantnije štivo s kojim ćete voljeti svakodnevno čitanje. Ako vam knjižnice nisu blizu, pročitajte neku e-knjigu, a izbor zanimljivih besplatnih knjiga možete pronaći ovdje.
 

Radite na vještini upravljanja vremenom

Vjerojatno ste već puno puta čuli da će fakultet zahtijevati mnogo više učenja nego što je to bilo potrebno u srednjoj školi. Ono što je pritom izazov jest uskladiti učenje s ostalim obvezama koje dolaze zajedno s osamostaljivanjem. Oni studenti koji odlaze iz obiteljskog doma sada će sami morati brinuti o čistoći prostora u kojemu borave, pranju rublja, dnevnim obrocima, odlasku u dućan, obavljanju fakultetske ili osobne administracije. Ima toga još, a tu su i socijalni život, izlasci, hobiji, sport i potreba za dovoljnom količinom sna. Kako ne biste nijedno od navedenog zapostavili, važno je dobro organizirati svoje vrijeme u tjednu. Ako niste tome vični, predlažemo da pronađete neki od besplatnih digitalnih alata za time management, odnosno upravljanje vremenom, i nađete optimalan način za samoorganizaciju prije početka akademske godine.
 

Istražite studentske poslove

Fakultet može biti jako skup. Bez obzira plaćate li troškove školarine, uvijek ćete imati ostale troškove za pokriti tijekom mjeseca: stanarinu (i režije, ako ste u stanu), troškove hrane, javnog prijevoza, kopiranja i kupovine literature za faks, a tu su i dodatni troškovi, primjerice za izlaske, kino, kazalište i sl. U velikim gradovima postoji pregršt studentskih poslova s kojima možete "popraviti sliku" svojeg mjesečnog budžeta. Nakon što istražite raspored obveznih predavanja na fakultetu te koliko će vremena zahtijevati pripreme i učenje, pronađite optimalan posao za sebe. Pregled aktualnih oglasa možete pregledati na poveznici.
 

Studentske udruge

Studentska udruženja dio su svakog sveučilišta i prisutna su podjednako na fakultetima, kao i izvan njih. Pružaju podršku unutar studentskih programa, a pojedine su udruge povezane i s drugim organizacijama i poslodavcima, što će vam otvoriti vrata i priliku za neka nova iskustva prakse, volontiranja, edukacija, poslova. Ulazak u udrugu i druženje sa starijim kolegama može vam značajno pomoći u prilagodbi fakultetskim danima te uvertira novim prijateljstvima i vezama. Ovisno o gradu u kojemu studirate, na stranicama sveučilišta ili studentskog centra provjerite koje su udruge ondje prisutne.