LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SUVREMENO OBRAZOVANJE

Zagrebački PMF priprema projekt koji će pomoći financijskom opismenjivanju učenika

Prirodoslovno-matematički fakultet provodi projekt koji će dodatnim nastavničkim materijalima i zadatcima vezanim uz svakodnevne životne situacije pomoći u boljem razumijevanju financijske pismenosti učenika od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

Prirodoslovno-matematički fakultet provodi projekt koji će dodatnim nastavničkim materijalima i zadatcima vezanim uz svakodnevne životne situacije pomoći u boljem razumijevanju financijske pismenosti učenika od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

U sklopu projekta Financijska pismenost u suvremenom matematičkom obrazovanju studenti Matematičkog odsjeka PMF-a pod vodstvom prof. dr. sc. Željke Milin Šipuš i doc. dr. sc. Matije Bašića pripremaju obrazovne materijale za dodatno poučavanje učenika od 7. razreda do završnih razreda srednje škole. Projekta će koristiti imat nastavnicima matematike kojima će biti osigurani pripremni materijali za nastavu u području financijske pismenosti, a oni će se moći koristiti i u okviru međupredmetne teme poduzetništva. Ipak, najveću vrijednost projekta osjetit će učenici osnovnih i srednjih škola kojima će biti omogućena jasnija i primjenjivija znanja. To će pridonijeti boljem razumijevanju financijskih pojmova ključnih za odgovorno upravljanje osobnim financijama. Naposljetku, projekt pridonosi i obogaćivanju studijskih programa razvojem dodatnih vještina studenata - budućih nastavnika matematike.

Na PMF-u smo prepoznali potrebu za dodatnom edukacijom učenika iz područja financijske pismenosti, što nam je dodatno potvrdila i anketa u kojoj su sudjelovali nastavnici matematike. Oni procjenjuju da oko 60 posto učenika iskazuje interes za financijskom pismenošću, no prema izjavama njih više od polovice nedostaju im adekvatni materijali za prenošenje znanja iz ovog područja. Pritom i sami nastavnici, njih čak 93 posto, ocjenjuju da bi učenici lakše usvajali gradivo uz primjere matematičkih zadataka iz svakodnevnog života, istaknuo je doc. dr. sc. Matija Bašić te naglasio da pripremaju materijale zahvaljujući kojima će učenici dobiti znanja primjenjiva u svakodnevnim situacijama, bez proširivanja obujma gradiva.

Neki od koncepata koji će se razmatrati u okviru projekta su izračun plaće, planiranje osobnih financija, štednja, otplata kredita, sigurnost u internetskom bankarstvu i slično, a osim što će poboljšati razinu znanja u području financijske pismenosti, projekt će pridonijeti popularizaciji matematike i primjeni u praktičnim životnim situacijama.

Trenutno u suradnji sa studentima provodimo radionice koje će rezultirati s najmanje šest scenarija za poučavanja na temu financijske pismenosti, prilagođenih učenicima od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Materijale će moći koristiti svi zainteresirani nastavnici matematike koji će biti u prilici uključiti se i na radionice na kojima ćemo im sve skupa dodatno približiti. Scenariji će biti dostupni za besplatno preuzimanje na web-stranici projekta koja ostaje trajna baza znanja, izjavila je prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš s PMF-a.

FOTO: PMS, PRESS