LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Online" košarica

Vodič za sigurnu internetsku kupovinu

Kupovina na internetu štedi nam vrijeme, živce i novac, no još uvijek vas muči je li potpuno sigurna. Donosimo savjete uz koje ćete bezbrižno puniti "online" košaricu.

Kupovina na internetu štedi nam vrijeme, živce i novac, no još uvijek vas muči je li potpuno sigurna. Donosimo savjete uz koje ćete bezbrižno puniti "online" košaricu.

Izum interneta olakšao nam je život u mnogim stvarima. U kontaktu smo s prijateljima kada god to želimo bez obzira na našu i njihovu geografsku lokaciju, seminari za kolegije mogu se napisati i bez odlaska u knjižnicu (hvala Wikipediji), a kupovinu možemo obaviti iz udobnosti vlastitog doma. On je najveća trgovina na svijetu u kojoj je dostupno baš sve – odjeća, obuća, kozmetika, tehnika, self-help literatura, ulaznice.

Većinu proizvoda možemo uhvatiti po povoljnoj cijeni neovisno o sezonskom sniženju, imamo pristup brendovima o kojima možemo samo sanjati kako su dostupni u Hrvatskoj (ili jesu, ali po mnogo višim cijenama), a trgovine nemaju 8-satno radno vrijeme koje ponekad ne možemo uskladiti s predavanjima na faksu ili studentskim poslom. Internet trgovine otvorene su svakim danom u tjednu  24/7, a kupovati možemo u tri ujutro kada se vratimo iz izlaska, iz kreveta ili u kratkoj pauzi od cjelodnevnog Harry Potter maratona. Ne tako davno, kada bi poželjeli nešto kupiti to bi za početak zahtijevalo mrsko oblačenje, zatim još mržu vožnju javnim prijevozom, dolazak do trgovine, traženje, čekanje na blagajni u uvijek kilometarskom redu, a danas je sve gotovo dok kažeš klik!

Da, s internetom su mnoge stvari jednostavnije i brže, no iako online kupovina postoji već godinama mnogima još uvijek predstavlja bauk te postoji određeno mišljenje da je rizična. Međutim, taj strah u većini slučajeva je potpuno neopravdan, a kako bi na prvom mjestu bila sigurna, a zatim i užitak, za vas smo pripremili mali vodič.

Držite se provjerenih stranica

Internet nije pravo mjesto ni trenutak za eksperimentiranje, stoga se držite provjerenih stranica kojima vjerujete. Ako ipak razmišljate o kupnji s nepoznate stranice, sve (pre)sjajne ponude uzmite s dozom rezerve i promislite dvaput – izreka ako je predobro da bi bilo istinito, nije istinito vrijedi i u ovom slučaju.

Provjerite URL stranice i potražite simbol lokota

Prije unošenja podataka s kartice provjerite ima li stranica https početak koji označava sigurnosni protokol te tako podatke koje dajemo poslužitelju čini privatnim i sigurnima. U većini slučajeva se ispred te oznake nalazi simbol lokota, a ako on nedostaje, stručnjaci su mišljenja kako bi kupnju na takvim stranicama najbolje bilo preskočiti.

Privatan WiFi umjesto javnog (i besplatnog)

Javan WiFi postao je nešto što kao potrošači očekujemo na svakom koraku. Od kafića, restorana, kina i trgovina besplatan pristup internetu u skladu je s našim povezanim načinom života. No kada se radi o online kupnji, javan WiFi nosi mnogo rizika i predstavlja laku metu za napad te krađu podataka. Ako onaj super komad koji je na sniženju baš moraš kupiti dok si izvan kuće, koristi podatkovni promet koji ti pruža tvoj teleoperater.

Čuvajte osobne podatke

Kako bi izvršili kupnju nekog proizvoda uobičajen korak uključuje registriranje na stranici trgovine i popunjavanje obrasca s osobnim podacima, no pripazite na to što otkrivate o sebi. Obratite pozornost na vrstu osobnih informacija koje trgovina od vas zahtijeva te upišite samo one podatke za koje mislite kako je njihovo traženje opravdano. Zapamtite, obavezni ste ispuniti samo polja označena zvjezdicom.

Pratite vlastite transakcije

Nakon kupljenog proizvoda provjerite potvrdu o narudžbi te trenutno stanje na kartici kako biste se uvjerili da naplaćen iznos odgovara stvarnom trošku. U slučaju najmanjih nepravilnosti odmah obavijestite ovlaštenu banku.

Najmanji rizik prilikom plaćanja imat ćemo koristimo li kartice s kojima se ne može u minus, a za sigurnu i bezbrižnu kupovinu putem interneta pobrinula se OTP banka s uslugom Visa web prepaid kartice. Visa web prepaid odličan je izbor za studente jer za podizanje kartice nije potrebno imati stalna primanja, na račun uplaćujete točno onoliko koliko želite potrošiti, minus nije moguć ni u trenutcima najveće shopping krize, a kontrola troškova u svakom trenutku dostupna je putem usluge OTPdirekt s kojom jednostavno provjeravate stanje na kartici putem interneta ili telefona. Osim za internet kupovinu, ova se kartica može koristiti i na svim Visa prodajnim mjestima te bankomatima diljem svijeta.

FOTO: PIXABAY