LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financije s OTP bankom

Virtualni savjetnik otkriva što znači „Visa”, čemu služi potpis na kartici i do kada možete koristiti studentski račun

Ovo su samo neka od pitanja koja ste uputili Virtualnom savjetniku OTP banke ovog mjeseca, a pitali ste ga o raznim financijskim uslugama i pojmovima, bankovnim karticama, ali i o obavljanju prakse u banci.

Ovo su samo neka od pitanja koja ste uputili Virtualnom savjetniku OTP banke ovog mjeseca, a pitali ste ga o raznim financijskim uslugama i pojmovima, bankovnim karticama, ali i o obavljanju prakse u banci.

Stigla vam je obavijest o dopuštenom prekoračenju, ali ne znate što činiti? Bankovna kartica vam je u kritičnom stanju i htjeli biste novu? Trebate li se stvarno potpisati na pozadinu kartice i koja je svrha toga? To su samo neka od pitanja koja ste uputili OTP Virtualnom savjetniku ovog mjeseca. Odgovori na još dosta korisnih i zanimljivih pitanja nalaze se u nastavku. A, vi se ne libite pisati ako imate pitanja jer tako pomažete i drugima.

Dopušteno prekoračenje (ili minus po tekućem računu) dodatni je iznos sredstava na tekućem računu, koji vam banka daje na raspolaganje temeljem vašeg zahtjeva te sve regulira potpisivanjem Ugovora o kreditu u obliku dopuštenog prekoračenja. Ako želite ugovoriti dopušteno prekoračenjezatražite ga prilikom otvaranja računa, a ako vam ne treba, ništa ne potpisujete u vezi toga. Po pitanju limita uplata na račun, ne postoje ograničenja za uplate na račun u banci pa tako ni za studentski račun. Napominjemo i da studentski tekući račun možete koristiti do navršene 26. godine života, uz indeks ili uz predočenje uvjerenja o upisanoj školskoj godini. Prestankom Ugovora o studentskom računu ukida se i paket Indeks te prestaju ugovorni odnosi, kao i pravo korisnika računa na korištenje bankarskih pogodnosti studentskog računa i paketa Indeks. Nakon prestanka studentskog tekućeg računa, posjetom poslovnici možete ugovoriti neki od drugih paketa u ponudi i uživati u pogodnostima koje određeni paket nudi.

Ima i jedna novost vezana uz mobilno bankarstvo i instalaciju aplikacije na mobitel. Od travnja 2024. godine postojeće usluge internetskog i mobilnog bankarstva zamijenjene su novom OTPgo uslugom digitalnog bankarstva. Zamjena stare aplikacije više nije moguća, pa je za nastavak korištenja usluge potrebno preuzeti novu, OTPgo aplikaciju, iz trgovine aplikacijama. Idući korak je aktivacija aplikacije, za što su potrebni aktivacijski kodovi, koji se mogu izdati na nekoliko načina:

  • samostalno, reizdavanjem preko sučelja internetskog bankarstva, uz obveznu prijavu fizičkim tokenom,
  • preko Kontakt centra, uz poznavanje definirane tajne riječi za digitalne kanale,
  • u svakoj poslovnici OTP banke.

 

Imali ste pitanja i o bankovnim karticama

 

Ako je vaša fizička kartica u lošem stanju, sve informacije i pomoć u slučaju krađe, gubitka ili oštećenja kartice potražite u Kontakt centru OTP banke, na broj 072 21 00 21. Pitali ste i koja je poanta potpisa na poleđini kartice, a odgovor je da je potpis vezan uz sigurnosni aspekt. Povijesno su se transakcije primarno autorizirale potpisom, dok se danas najčešće autoriziraju PIN-om, no na nekim prodajnim mjestima van Europe moguće je da se transakcija autorizira potpisom. Ujedno, potpisom korisnik kartice potvrđuje svoj identitet i daje suglasnost da je karticu primio, odnosno potvrdio Opće uvjete korištenja.

Što zapravo znači Visa? To nije akronim, već obična imenica. Visa je naziv brenda istoimene kompanije za digitalna plaćanja, koja čini pedeset posto tržišnog udjela svih kartičnih plaćanja. Dobra vijest je i da je OTP banka d. d. pokrenula projekt implementacije Google pay/Apple pay plaćanja, a završetkom projekta omogućit će se svim korisnicima OTP banke dodavanje bilo koje kartice u digitalni novčanik te plaćanje mobitelom na bilo kojem prodajnom mjestu. S obzirom na navedeno, nije u planu izdavati kartice u vidu naljepnice.

Za sve one koji imaju želju obavljati praksu u banci, na web-stranici OTP banke u padajućem izborniku O nama, odaberite Karijera u OTP banci. Tu možete pročitati o iskustvima, benefitima i prednostima, pogledati trenutne otvorene pozicije, a ispod toga i prijavni obrazac za stručnu praksu ili prijavu za studentski posao.

FOTO: PEXELS