LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DOBRA PRAKSA

U Virovitici povećan iznos stipendija, a studenti će na svoj račun dobivati 200 kuna više

Stipendija se u Virovitici prima svih 12 mjeseci u godini, a ovaj put riječ je o povećanju od 25 posto. Po jednostavnoj računici, na godišnjoj razini studenti će dobiti 12 000 kuna umjesto dosadašnjih 9600 kuna.

Stipendija se u Virovitici prima svih 12 mjeseci u godini, a ovaj put riječ je o povećanju od 25 posto. Po jednostavnoj računici, na godišnjoj razini studenti će dobiti 12 000 kuna umjesto dosadašnjih 9600 kuna.

Jedna od tema aktualnog sata 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice bile su studentske stipendije, a vijećničko pitanje odnosilo se na raspisivanje novog natječaja, kao i mogućnost povećanja mjesečnog iznosa stipendije, prenosi ICV.

Kako je na toj sjednici istaknuo gradonačelnik Kirin, od ove akademske godine studenti će mjesečno dobivati 1000, umjesto sadašnjih 800 kuna.

Stipendija se u Virovitici prima svih 12 mjeseci u godini, a ovaj put riječ je o povećanju od 25 posto. Po jednostavnoj računici, na godišnjoj razini studenti će dobiti 12 000 kuna umjesto dosadašnjih 9600 kuna, a kada stvari sagledamo iz te perspektive, jasno je da nije riječ o toliko zanemarivom povećanju.

Stipendisti koji su već u sustavu, primat će ranije ugovoreni iznos, a u sutavu stipendiranja trenutno imaju 37 studenata.
Desetak godina unazad u sustavu nam je preko 40 studenata, a prije je ta brojka bila tek 10 do 12 godišnje. Također, unazad desetak godina Grad Virovitica izdvaja oko 400 000 kuna godišnje za stipendije te dolazimo do iznosa preko 4 milijuna. Kada tome pribrojimo „Virovitički model” za naše Veleučilište te sufinanciranje studija Drvne tehnologije, dolazimo do iznosa od preko 6 milijuna kuna za visoko obrazovanje, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.
Od 2007. godine, odnosno od osnivanja Visoke škole u Virovitici, današnjeg Veleučilišta, postotak visokoobrazovanih u stanovništvu županije povećao se sa 7 na više od 25 posto. Stipendije su jedan od mehanizama koji mladima omogućava lakše uključivanje u visoko obrazovanje, stoga takvo ophođenje s mladima tu brojku može samo povećati.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA