LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potpora studentskim projektima

U Splitu potpisani ugovori o dodjeli nešto više od 1,8 milijuna kuna ostvarenih od upisnina

– Dosta je projekata u razvojnoj fazi, ovim sredstvima pomažemo mladim ljudima da se dodatno razvijaju, a Sveučilište osim financijskog dijela može pomoći i u brendiranju proizvoda  te izlasku na tržište. – rekao je rektor Dragan Ljutić.

– Dosta je projekata u razvojnoj fazi, ovim sredstvima pomažemo mladim ljudima da se dodatno razvijaju, a Sveučilište osim financijskog dijela može pomoći i u brendiranju proizvoda  te izlasku na tržište. – rekao je rektor Dragan Ljutić.

Na Sveučilištu u Splitu jučer je održano svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli nenatječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina u akademskoj godini 2020/2021. u ukupnom iznosu od 1 895 670 kuna. 

Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić tom je prigodom naglasio da na taj način Sveučilište podupire mlade u lokalnoj sredini, ali i na razini države te da im daje vjetar u leđa da krenu u smjeru inovacija i tehničkog napretka. 
– Time se radi i na i prepoznatljivosti našeg Sveučilišta, što je vidljivo kroz brojna rangiranja gdje smo mi među prvih 1000 sveučilišta na svijetu. Dosta je projekata u razvojnoj fazi, ovim sredstvima pomažemo mladim ljudima da se dodatno razvijaju, a Sveučilište osim financijskog dijela može pomoći i u brendiranju proizvoda  te izlasku na tržište. – rekao je.
Studente je pohvalila i prof. dr. sc. Leanrda Vranješ Markić koja tvrdi da je riječ o izvrsnim mladim timovima koji već više godina vrlo uspješno provode projekte te da uspijevaju prikupiti i dodatna sredstva za financiranje svojih radova. Osim toga, neki su od njih upravo na studentskim projektima pronašli radna mjesta.

Njihovo zadovoljstvo dijeli i Mateo Marušić. predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu:
– Blizu dva milijuna kuna je izdvojeno za financiranje studentskih projekata ovim Natječajem, u tijeku je onaj iz natječajnih sredstava od upisnina, a u pripremi je natječaj Studentskog zbora. Sve skupa dolazimo do brojke blizu četiri milijuna kuna koji se izdvaja za studentske projekte. Moram spomenuti i da je Sveučilište u Splitu jedinstveno u državi Hrvatskoj jer iz upisnina izdvaja za studentske projekte.
Potpisivanju su nazočili i neki studenti koji su dobili sredstva – Luka Dodig, koji je prezentirao Udrugu primijenjenog strojarstva koja se ove godine natječe s prvim trkaćim motociklom u regiji, te Dora Rabadan koja je predstavljala Podvodno istraživački klub. Svoj je projekt e-agrar predstavio Slaven Damjanović, a riječ je o sustavu koji omogućuje praćenje stanja poljoprivrednih usjeva uz pomoć senzorskih uređaja i tehnologije. Kako stoji u priopćenju, čine ga male meteostanice koje mjere podatke u polju kao što su temperatura, vlažnost zraka, količina kiše i sl. te poljoprivrednicima pokušava dati informaciju o mogućoj pojavi bolesti, mraza i dr.
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU