LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Andrea Praznik

''Tek kada krenete nešto sami raditi upoznate pravog sebe, svoje granice i mogućnosti!''

S Andreom Praznik smo porazgovarali o tome kako je uspjela, kao studentica, pokrenuti s kolegicama tvrtku i o studentskom inkubatoru, a također je s nama podijelila neke savjete oko dobivanja sredstava iz EU fondova.

S Andreom Praznik smo porazgovarali o tome kako je uspjela, kao studentica, pokrenuti s kolegicama tvrtku i o studentskom inkubatoru, a također je s nama podijelila neke savjete oko dobivanja sredstava iz EU fondova.

Andrea Praznik je 24-godišnja apsolventica diplomskog studija Ekonomskog fakulteta ''Mijo Mirković'' u Puli, smjer Menadžment i poduzetništvo. Prije Pule, studirala je u Rijeci, a na oba fakulteta imala je priliku predstavljati po Europi fakultetski odbojkaški tim. Andrea je osoba širokih interesa pa ju, među ostalim, interesira i zaštita okoliša, a pogotovo održivi razvoj i obnovljivi izvori energije. U skladu s time trenutno piše i diplomski rad na temu ekološke osvještenosti i održive budućnosti u Hrvatskoj. Ono po čemu je Andrea pogotovo interesantna je činjenica kako je jedna od suosnivačica tvrtke Optimus Consulting, a danas je ''friško'' zaposlena u Znanstveno Edukacijskom centru Višnjan. S Andreom smo porazgovarali o tome kako je uspjela, kao studentica, pokrenuti sa kolegicama tvrtku i o studentskom inkubatoru, a također je s nama podijelila neke savjete oko dobivanja sredstava iz EU fondova.

Kako je nastala ideja o pokretanju vlastite tvrtke (Optimus Consulting)?

Priča je krenula potpuno „nevino“, prvo kroz volontiranje, a potom kroz edukaciju pisanja projekata koja je potom rezultirala samim pokretanjem tvrtke. Profesori su odigrali glavnu motivacijsku ulogu te vjerujem da bez njih ne bi bilo ni tvrtke ni ovog intervjua. Prvenstveno je pohvalno što su uočili potrebu za pokretanjem Studenstkog poduzetničkog inkubatora, a kasnije i iskoristili metode analize studenata kako bi potom ponudili pomoć onima u kojima su prepoznali potreban potencijal. Mislim da ovaj hvalevrijedan pothvat našeg fakulteta, ali i nekolicine drugih u RH, polako mijenja negativnu sliku obrazovanja u Hrvatskoj.

Kako tvrtka danas stoji, imate li puno klijenata i suradnika te imate li poteškoća s obzirom da ste mlade?

Optimus Consulting je tvrtka o kojoj će se sigurno pričati i u budućnosti. Iako pokrenuta od strane triju studentica, tvrtka postaje sve ozbiljnija te sve više gubi epitet „studentska“. Tomu je zaslužan ozbiljan i profesionalni pristup samih vlasnica tvrtke, odnedavno isključivo Kristine i Nade, pošto sam ja izašla iz vlasničke strukture. Naš je pristup iznenadio i same profesore koji nisu očekivali toliku predanost i prekovremeni rad od samog početka. Danas je Kristina izvršna direktorica, dok je Nada administratorica i projektni manager. Ja uskačem po potrebi, što najčešće uključuje održavanje radionica pisanja projekata te rad na samim projektima. Kristina je vrlo sposobna mlada osoba sa izrazitim poduzetničkim duhom te vjerujem da uz njezino vodstvo i Nadinu intuiciju i predanost tvrtka ima osiguranu budućnost. U skladu s tim, do sada nismo imali problema sa pronalaskom klijenata i suradnika, dapače, nedavno je tvrtka stupila u konzorcij sa još jednom hrvatskom tvrtkom te vjerujem da ćete o samoj poslovnoj ideji uskoro moći i više ćuti.

 Predstavi nam studentski inkubator iz kojega je iznikla ova tvrtka i reci nam nešto više o podršci koju su pružili profesori da se sve realizira!

Studentski poduzetnički inkubator „SPIN“ pokrenut je od strane Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i pod većinskim pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništva i obrta. Sadrži ukupno tri u potpunosti opremljena ureda koja su dana na korištenje poduzetnim studentima. Uvjet za ulazak u sam inkubator je razrađeni poslovni plan koji evaluira profesorsko vijeće. Boravak u inkubatoru može trajati gotovo četiri godine, konkretnije 10 mjeseci predinkubacije i maksimalno 3 godine inkubacije koje kreću od trenutka osnivanja tvrtke. Osim ureda i potrebne opreme, najvažnija je podrška od strane profesora i mentora bez kojih bi sam poduzetnički pothvat bio znatno otežan. Važnost ovog i sličnih projekata na našim fakultetima je od neizmjerne važnosti u današnje vrijeme kada je mladima gotovo nemoguće pronaći posao i steći iskustvo koje u konačnici i oblikuje njihovu budućnost.

Andrea Praznik
 

Kakvo je tvoje osobno iskustvo s osnivanjem tvrtke i snalaženjem u poslovnom svijetu?

Moje osobno iskustvo je izrazito pozitivno i, iako su u početku bili prisutni i strah i nesigurnost, danas i iz ove perspektive ništa ne bih mijenjala. Tek kada krenete nešto sami raditi upoznate pravog sebe, svoje granice i mogućnosti, tako da je bitno samo nešto raditi i nečime se baviti, nikako ne sjediti doma i sažalijevati se, a prilike će se stvoriti kada ih najmanje očekujete. Cure i ja smo se, primjerice, dodatno trudile i volontirale jer smo imale višak slobodnog vremena i nismo ni slutile što će nam to kasnije donijeti. Mislim da je u današnjoj situaciji bitno motivaciju pronaći unutar sebe, u želji da nešto novo naučiš ili stekneš nova iskustva, a zarada i pozicija na poslu će već nekako doći. Meni su se trud i volontiranje itekako isplatili pa sam odnedavno friško zaposlena unatoč tome što sam još uvijek studentica.

Reci nam nešto više o svojem novom poslu!

Moj novi, a ujedno i prvi „pravi“ poslodavac je Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan čiji je voditelj poznati hrvatski astronom i znanstvenik Korado Korlević. Upravo su me on i Milena Radošević, kao stručnjakinja u polju zaštite okoliša, angažirali na implementaciji projekta pod nazivom Lokalni Energetski Dijalog (LED). Svrha projekta je podizanje svijesti javnosti o važnosti energetske učinkovitosti kao i razvoj Akcijskih planova održivog korištenja energije u tri ruralna područja u Hrvatskoj. Neizmjerno mi je drago što mi se otvorila ova prilika te da danas u ovakvoj hrvatskoj realnosti radim u području koje me istinski interesira. Voljela bih naglasiti da ovog posla, kao ni iskustva s Optimus Consultingom, ne bi bilo bez rada, truda i nekoliko ludih, ali hrabrih poteza.

Možeš li studentima podijeliti par korisnih savjeta vezanih uz dobivanje sredstava iz EU fondova?

Mislim da je studentima definitivno najzanimljivije područje mobilnosti i studentskih razmjena, od onih volonterskih, obrazovnih pa do onih kojima se stječe praksa u inozemstvu. Zainteresiranima savjetujem da krenu bez razmišljanja jer svako iskustvo dobro dođe prilikom kasnijeg zapošljavanja, a pogotovo ono međunarodnog karaktera. Potrebno je javiti se Agenciji za mobilnost i programe EU koja će vas uputiti gdje i kada aplicirati. Što se tiče pak same prijave projekata na europske natječaje, važno je znati da prijavitelj ne može biti fizička osoba već student mora biti npr. član udruge ili slične organizacije. U tom slučaju, važno je identificirati problem u društvu i osmisliti inovativno i učinkovito rješenje za isti. Kasnije je potrebno pronaći partnere i osmisliti strukturu projektnog tima. Važno je pronaći adekvatan natječaj i temeljito ga do detalja pročitati, a posebnu pozornost obratiti na ciljeve natječaja, kriterije prihvatljivosti, oblik financiranja i rokove dostave samog projekta. Savjetujem kreativnost, inovativnost i dugoročnu održivost projekta, uz malo sreće to vam može osigurati posao - što nije mala stvar danas!

Za kraj, imaš li koji inspirativni savjet za studente?

Studentima bih savjetovala da budu aktivni na fakultetu, ali i izvan njega te da maksimalno iskoriste vrijeme studija. To su još uvijek bezbrižne godine tijekom kojih si možemo dozvoliti eksperimentiranje na raznim poslovima ili odlazak na razmjenu u neku drugu državu. Savjetujem da poslovne prilike krenu grabiti što ranije te da prva poslovna iskustva i poznanstva steknu prije no što se nađu sa diplomom u ruci. Sva nas ta iskustva naposljetku oblikuju, a sutradan nam olakšavaju pronalazak posla u kojem ćemo istinski uživati. Osim toga, stavljam naglasak na iskorištavanje prilika, ma koliko nekad bezvezno djelovale, nikada ne znaš iza kojih vrata čuči sreća!

FOTO: ANDREA PRAZNIK