LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OTP BANKA D.D.

Sve što trebate znati o organizaciji svojeg budžeta

Pametno upravljanje novcem jedan je od velikih izazova s kojima se studenti susreću. Ova četiri savjeta će vam omogućiti ispunjenje željenih ciljeva.

Pametno upravljanje novcem jedan je od velikih izazova s kojima se studenti susreću. Ova četiri savjeta će vam omogućiti ispunjenje željenih ciljeva.

Studentski dani su ujedno i ona faza u životu gdje intenzivnije počinjemo razmišljati o budućnosti i financijskoj sigurnosti. Pametno upravljanje novcem važno je za budućnost svakog studenta i dolaska na korak bliže ostvarenju željenih ciljeva. Znamo koliko izazovno može biti uštedjeti novac tijekom studiranja, osobito uz ograničene budžete, ali zato postoje različite opcije i prilike koje vam na vašem putu mogu pomoći. Stoga, razmislite o sljedeća četiri savjeta i što vam oni mogu donijeti.

  1. Planirajte svoj budžet kao menadžer

Dobra organizacija budžeta i prihoda predstavlja jednu od ključnih stavki u uspješnoj uštedi novca i pametnoj potrošnji s kojom ćete opet moći priuštiti većinu toga što želite. Barem uz malo kreativnosti. Možda vaš studij i troškove studiranja pokrivaju vašu roditelji, ali vjerojatno se za sve one izlaske, putovanja i koncerte s prijateljima morate brinuti sami. Ako znate unaprijed događaje koje biste htjeli posjetiti ili putovanja na koja biste htjeli ići, na vrijeme napravite financijske projekcije i izračunajte svoj mjesečni budžet za trošenje kako biste na vrijeme mogli osigurati dostatne financije za pokriti troškove tih događaja. Uz besplatno otvaranje i vođenje tekućeg i žiro studentskog računa unutar OTP banke, možete sebi olakšati put k vašim željama.

  1. Budite štreber i vodite bilješke

Biti štreber nije nimalo loše, osobito ako uvijek na vrijeme obavljate svoje zadatke. Umjesto nepraćenog trošenja novca, počnite voditi evidenciju o svojim prihodima i rashodima – bilo unutar male bilježnice ili bilješki na svom pametnom telefonu. Nakon nekog vremena dobit ćete uvid gdje najviše novca trošite te koje druge alternative imate za smanjenje potrošnje. U ovome može svakako pomoći i OTP e-Indeks paket uz pomoću kojeg će vođenje evidencije i raspodjela sredstava, svakako biti lakša, a vaš džeparac će tom odlukom ostati neokrznut jer je osim besplatnog vođenja studentskog tekućeg računa i žiro računa, slanje i primanje novca na sve nacionalne račune putem mbankinga, za razliku od dugih banaka, bez naknade naplate.  

  1. Razmišljajte strateški

Pametna raspodjela budžeta može biti ključna u ostvarivanju svih vaših planova. Podijelite budžet tematski – život i potrebe (50%), snovi i želje (30%) te budućnost i štednja (20%). Ako vam neke stavke postanu želja i nisu više potreba, a istovremeno dovode do velikih rashoda, vrlo brzo ćete unutar svoje evidencije to zamijetiti i napraviti novi plan potrošnje. Svi uživamo u kavama na suncu na gradskoj špici, ali redovito ispijanje kava u gradu može donijeti i mjesečne troškove više od 350 kuna. Osviješteni tom činjenicom, ispijanje kave na svom balkonu i ne zvuči loše, a istovremeno stavljate novce na svoju štednju. Dugoročno, svakako je isplativije.

  1. Iskoristite pogodnosti OTP e-Indeks paketa
Sve je lako kad si mlad, osim organizirati svoj budžet. U tome može pomoći OTP e-Indeks paket u kojem studenti brojne usluge mogu ugovoriti jednostavnije i povoljnije – od besplatnog vođenja studentskog tekućeg računa i žiro računa, dobivanja prepaid kartice koja je idealna za svakodnevne potrebe bez upisnine i članarine, do prilike za online ugovaranjem paketa bez dolaska u poslovnicu. Uz OTP e-Indeks dobivate i povoljne uvjete podizanja gotovinskog studentskog kredita i studentskog kredita za obrazovanje te besplatan program vjernosti OTPetica koji je pun zabavnih izazova i nagrada kod partnera koji nude značajne popuste i poklon bonove za sve korisnike u različitim segmentima. Samo neki koje možete ostvariti su poklon bonovi u iznosima do 100 kn (13,27 EUR) u dm-u, Konzumu i eKupi, Cinestar poklon bonovi do 300 kn (39,82 EUR) ili pak popusti na vožnje s Flixbusom. Ako se u program registrirate do kraja ove godine, automatski isti dan dobivate dodatnih 1000 bodova, što je dovoljno za ugrabiti neku od ovih lijepih nagrada.
FOTO: UNSPLASH