LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pametno s novcima

Svaki student treba imati – račun u banci; ovo su osnovne stvari na koje treba pripaziti prilikom njegova otvaranja

Ako si jedan od onih koji još nema bankovni račun ili pak želiš provjeriti jesi li ga ugovorio po najboljim uvjetima, donosimo ti informacije koje moraš znati!

Ako si jedan od onih koji još nema bankovni račun ili pak želiš provjeriti jesi li ga ugovorio po najboljim uvjetima, donosimo ti informacije koje moraš znati!

U modernom je društvu gotovo nevjerojatno zamisliti da odrasla, punoljetna osoba nema otvoren račun u banci jer se potreba za njime javlja od vrlo rane dobi. Studentima je bankovni račun nešto neophodno i nešto što bi odmah po upisu fakulteta trebali srediti (ako to slučajno još u srednjoj školi nisu napravili) – bilo za potrebe stipendije, studentskog posla ili uplata roditelja.

Jesi li ti već otvorio svoj račun, kada si to učinio i što je utjecalo na tvoj odabir – otkrij nam u anketi na poveznici! Ako si jedan od onih koji ga još nema ili pak želiš provjeriti jesi li ga ugovorio po najboljim uvjetima, čitaj dalje.

Žiro-račun ili tekući račun?

Studenti uglavnom imaju žiro-račun. Kako bismo ga približili laicima na financijskom polju, istaknut ćemo da se on koristi za povremene uplate, bilo da se radi o uplatama fizičkih ili pravnih osoba. Odnosno, na taj račun sjedaju stipendije, naknade za rad posredstvom studentskog servisa, a uplatom na taj račun i roditelji ti mogu pripomoći s kojom kunom.

Za razliku od žiro-računa, pojednostavljeno rečeno, na tekući se uplaćuju redovna primanja, a ne honorarna kao što je to kod prvog navedenog bio slučaj – npr. ako si potpisao ugovor o radu, potreban ti je tekući račun. Dobro je napomenuti da on omogućuje korištenje prednosti brojnih bankarskih proizvoda.

Odabir banke

Kad uvidiš što ti je potrebno, trebaš odabrati i banku u kojoj ćeš otvoriti račun. Vjerojatno ćeš dobiti pokoju sugestiju od roditelja, prijatelja, kolega, ali svakako se dobro informiraj i provjeri što ti koja nudi kako bi dobio najbolje uvjete.

Mi ti savjetujemo da besplatno ugovoriš paket OTP Indeks u OTP banci jer će na taj način za tebe biti besplatno vođenje i studentskog tekućeg računa i žiro-računa. Sve što moraš napraviti jest predočiti svoj indeks u nekoj od poslovnica diljem Hrvatske. Dodajmo i da će ti uz ovaj paket ugovaranje brojnih drugih usluga biti jednostavnije i povoljnije.

FOTO: PIXABAY