LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Beogradu

Studentski problemi u susjedstvu: Beogradskim studentima poskupilo gotovo sve - od menze pa sve do izdavanja diplome...

Za beogradske studente život postaje skuplji u gotovo svim aspektima studiranja. Od 1. listopada poskupjeli su studentski domovi, ručak u menzama, ali i lokalni međugradski prijevoz.

Za beogradske studente život postaje skuplji u gotovo svim aspektima studiranja. Od 1. listopada poskupjeli su studentski domovi, ručak u menzama, ali i lokalni međugradski prijevoz.

Novi početak akademske godine definitivno neće ostati u dobrom sjećanju polaznicima beogradskog Sveučilišta. Tamošnja vlast, u suradnji s vodstvom Sveučilišta, donijela je niz odluka o raznim poskupljenjima koja su direktno vezana uz studentski život.

Kako piše Nova.rs, izdavanje diploma po završetku studija u Beogradu poskupjet će za 2 tisuće dinara (128 kn) te će studenti zahtjev za izdavanje iste od sada plaćati 7 tisuća dinara, što je približno 450 kuna.

Osim toga, za beogradske studente život postaje skuplji u gotovo svim aspektima studiranja. Od 1. listopada poskupjeli su studentski domovi, ručak u menzama, ali i lokalni međugradski prijevoz. Soba u studentskim domovima najviše kategorije, približno je poskupjela, preračunato u hrvatsku valutu, za 60 kuna. Dnevni meni u beogradskim menzama od sada će koštati 7.70 kuna (120 dinara), što je, usporedbe radi, skuplje u odnosu na cijene u hrvatskim menzama za jednu kunu i 20 lipa. Najznačajnije poskupljenje bilježi međugradski prijevoz na relaciji Pančevo-Beograd. Iskazano u kunama, studenti iz Pančeva (grad udaljen 15 kilometara od Beograda), od sada će za mjesečno kartu morati izdvojiti 353 kune, što je znatno veći cifra u odnosu na staru cijenu pokaza koja je ranijih godina iznosila 151 kunu. 

Iz hrvatske perspektive, ovakva poskupljenja možda ne izgledaju drastično, no valja uzeti u obzir da je studentski rad u Srbiji znatno manje plaćen u odnosu na našu zemlju. Prosječna satnica za rad preko Omladinske zadruge (srpska verzija student servisa) iznosi 300 dinara, odnosno 19.28 kuna.
FOTO: UNSPLASH