LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijski sistemi i regulatori

Stotinu studenata financija i prava aktivno sudjelovalo na novom Effectus Forumu

Peto izdanje Effectus Foruma održalo se 26. listopada na Visokom učilištu Effectus. Studenti su imali priliku da se uživo i "online" upoznaju s praksom HNB-a.

Peto izdanje Effectus Foruma održalo se 26. listopada na Visokom učilištu Effectus. Studenti su imali priliku da se uživo i "online" upoznaju s praksom HNB-a.

Studenti financija i prava u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske rijetko imaju šansu čuti i vidjeti konkretnu praksu velikih financijskih sistema i regulatora, poput onog Hrvatske narodne banke. Ovaj put na Visokom učilištu Effectus omogućio je to 5. Effectus Forum koji se 26. listopada održao u Zagrebu.

Guverner HNB-a dr. sc. Boris Vujčić, koji i sam predaje u jednoj visokoškolskoj ustanovi, opširnom je prezentacijom studentima objasnio kako monetarna politika utječe na naše živote u Hrvatskoj. Predavanje Obilježja i izazovi monetarne politike Republike Hrvatske studentima je pokazalo što središnje banke mogu, što ne mogu, ali i koja su im ograničenja u radu. Istaknuto je i kako Hrvatska ima visok stupanj eurizacije s obzirom na to da Hrvati mnogo koriste tu stranu valutu za plaćanja, štednju i kreditiranje.

Guverner je zatim studentima objasnio funkciju postojanja HNB-a kroz krizna vremena, ali i naglasio da je u pretkriznom razdoblju HNB provodio izuzetno restriktivnu monetarnu politiku prema bankama. Nakon toga je u krizno vrijeme došlo do smanjenja regulatornog opterećenja i otpuštanja rezervi likvidnosti, što je odnedavno dodatno osnaženo redovitim i strukturnim repo operacijama.

Foto: PRiLIKA LIKE

Zaključno, u vezi s kreditiranjem djelatnosti trenutne brojke za 2016. pokazuju kako je samo građevinski sektor po prirastu ispodprosječan, dok sve ostale djelatnosti bilježe pozitivni prirast i oporavljaju se nakon 2015. Tu ulazi poljoprivreda, pružanje smještaja i turistički sektor, poslovanje nekretinama, trgovina i ostale djelatnosti.

Drugi dio 5. Effectus Foruma moderirao je prodekan Effectusa dr. sc. Neven Vidaković postavljajući zanimljiva pitanja u vezi sa sanacijom banaka i monetarnom politikom. Ustupio je studentima prostor da daju svoje mišljenje i postavljaju pitanja guverneru. U odgovorima dr. sc. Vujčić istaknuo je kako mu rad sa studentima i predavanja omogućavaju širi pogled na cijeli sustav jer su pitanja direktnija i opuštenija, što svakako zna biti interesantno.

S fakulteta koji već dugo gradi znanstveno-stručni imidž i na praktično-teorijski način povezuje financije i pravo predavanje se moglo pratiti i uživo na Facebook stranici, što je svakako pokretanje novog trenda u visokoškolskom obrazovnom sustavu. Dekanica Visokog učilišta Effectus dr. sc. Mira Lenardić na kraju ovog izdanja već je najavila i šesto, o čemu će više informacija biti poznato uskoro.

FOTO: PRILIKA LIKE