LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Što te sprječava da učiniš ono što stvarno želiš u životu?

Vodi li te život koji sada živiš k onome što stvarno želiš ili živiš po nekom uobičajenom „receptu za dobar život”?

Vodi li te život koji sada živiš k onome što stvarno želiš ili živiš po nekom uobičajenom „receptu za dobar život”?

Najopasniji rizik koji si u životu prečesto dozvolimo jest rizik da provedemo život ne radeći ono što želimo i volimo, računajući da ćemo jednog dana moći kupiti slobodu da to uradimo kasnije. Pročitaj još jednom prethodnu rečenicu i zapitaj se što ti stvarno želiš. Jako je u redu željeti završiti upisani fakultet, ali vidiš li sebe za 5, 10 ili 15 godina da sretno radiš u struci? Vrlo je u redu i sanjariti o dalekim putovanjima i divnim destinacijama, ali radiš li na tome da zaradiš i uštediš na svom studentskom bankovnom računu novac za prvo putovanje? Vodi li te život koji sada živiš k onome što stvarno želiš, ili živiš po nekom uobičajenom receptu za dobar život?

Malo zastani i promisli. Možda misliš da je sve dobro ovako kako sada je i daješ si vremena da shvatiš što stvarno želiš. Ali, imamo lošu vijest za tebe – već znaš odgovor na to pitanje, a vremena je svakim danom sve manje. Negdje u tebi, nešto ti govori što je to što će tebi donijeti sreću i ispunjenost. Možda imaš talent za sport, ali misliš da nisi dovoljno dobar ili dobra za to, možda imaš talent za slikanje, ali se pitaš tko danas od toga može živjeti, možda želiš raditi neki sasvim običan posao od 9 do 17 sati, možda sanjaš o svom obrtu, ali se bojiš da to neće biti financijski održivo? Strah i činjenica da sami sebi iz nekog razloga ne želimo priznati što stvarno želimo, ono su što nas tako često paralizira. Kako tome doskočiti?

Možda je najlakše upravo sada, dok studiraš. Imaš priliku iskušati toliko toga bez previše riskiranja. Štoviše, isprobaj razne studentske poslove, radi sezonu, radi kao vodič u turističkoj agenciji, radi na gradilištu, radi u skladištu, radi što god ti padne na pamet jer će ti to donijeti iskustvo i odgovor na pitanje što ja stvarno želim?, a usput ćeš imati određeni prihod na svom bankovnom računu.

Toplo ti preporučujemo da ne živiš svoj život prema nečijim tuđim receptima i standardima dobrog života. Slušaj sebe i hrabro radi na tome da već sad živiš radeći ono što voliš. Nekad će to značiti da će ekipa misliti da s tobom nešto nije u redu jer, primjerice, radiš svaki vikend i ne ideš van jer štediš novac na svom studentskom računu, kako bi na ljeto sebi priuštio odmor iz snova. Ne brini za to, za par mjeseci će te ti isti prijatelji pitati otkud ti novac za to. Samo hrabro!

FOTO: PEXELS