LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljudskost u vrijeme pandemije

Što nas je koronavirus naučio i kako možemo donirati novac bolnicama bez posezanja za novčanikom?

Pojava koronavirusa utjecala je na promjenu ljudske svijesti. Shvatili smo da kao društvo moramo poraditi na unaprjeđenju zdravstvene skrbi, ali i da trebamo pomagati drugima jer o drugima i ovisimo. Evo kako financijski pomoći bolnicama čak i kad ne možemo izdvojiti novac za tu svrhu.

Pojava koronavirusa utjecala je na promjenu ljudske svijesti. Shvatili smo da kao društvo moramo poraditi na unaprjeđenju zdravstvene skrbi, ali i da trebamo pomagati drugima jer o drugima i ovisimo. Evo kako financijski pomoći bolnicama čak i kad ne možemo izdvojiti novac za tu svrhu.

Koronavirus, u proteklih 5 mjeseci otkako je u Kini zabilježen prvi slučaj, zahvatio je gotovo cijeli svijet – registrirano je više od 3,5 milijuna oboljelih te preko 250 tisuća smrtnih slučajeva. Ostavio je i golem utjecaj na gospodarstva brojnih država, uključujući ekonomske divove, a šteta će se zbrajati i mjesecima nakon što se konačno suzbije pandemija. No, unatoč poraznim statistikama, u cijeloj je situaciji moguće detektirati i jedan pozitivan ishod – promjenu ljudske svijesti

Kao što nam je u kratkom roku uspjelo digitalizirati i skratiti procedure koječega na što inače trošimo previše vremena i resursa, jednako smo tako u kratkom roku osvijestili prioritete na kojima društvo mora poraditi, a odnose se prije svega na unaprjeđenje zdravstvene skrbi svima nama, posebice ionako najugroženijim skupinama. Jer, sada smo se uvjerili, kada nam prijeti ozbiljna zdravstvena ugroza koju ne možemo predvidjeti, ništa ne funkcionira po planu – ni gospodarstvo, ni obrazovanje, ni život!

Postalo nam je jasnije nego ikada prije i da uvelike ovisimo jedni o drugima te da nam je zajedničko i dobro i loše. Kao što je brzinski virus iz daleke Kine promijenio svakodnevicu u Hrvatskoj, tako je i ta daleka Kina spremno pomagala i nama – već nam je početkom travnja poslala pomoć u obliku 60 tona zaštitne opreme. Premda u velikoj mjeri zatvorena u svojim domovima, zajednica se itekako angažirala da nesvakidašnje uvjete olakša onima kojima su značajnije ugroženi. U nizu primjera možemo navesti akciju izrade 3D printanih vizira za zaštitu medicinskog osoblja koju je pokrenuo student Slaven Damjanović, a čiju je koordinaciju na području cijele Lijepe Naše preuzeo Hrvatski studentski zbor ili pak inicijativu studenata i profesora s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta u čijem je sklopu pokrenuta online platforma Kako si? koja pruža korisne i provjerene psihoedukativne savjete i sadržaje za nošenje sa životom u vrijeme COVID-19 pandemije.

OTP banka zahvalila je zdravstvenim djelatnicima koji su posebno izloženi ugrozi kako bi pomogli sugrađanima te je do sada donirala ukupno 2,9 milijuna kuna hrvatskim bolnicama tijekom ožujka: 1,5 milijun za potresom pogođene bolnice u Zagrebu (KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice) te dodatnih 1,4 milijuna kuna za sedam bolnica u Hrvatskoj. A svima je nama pružila priliku da sudjelujemo u zelenom svjetlu OTP banke za zdravlje svih nas, odnosno da i mi damo svoj doprinos, pri čemu ne trebamo izdvojiti nikakav iznos iz svojih budžeta.

Naime, OTP banka d.d. u svom jedinstvenom programu vjernosti – OTPetici – omogućuje klijentima da svojim prikupljenim bodovima doniraju sedam hrvatskih bolnica. Koristeći se uslugama OTP banke korisnici OTPetice sakupljaju bodove koje od sada mogu zamijeniti za donacijski bon. Donacijski bon će banka 1. lipnja sa svim ostalim bodovima klijenata koji se odluče sudjelovati u ovoj akciji unovčiti i donirati. Cjelokupni novčani iznos u jednakim dijelovima uplatit će se bolnicama u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru, Puli, Sisku i Osijeku. Na ovaj način OTP banka d.d. želi donirati još do 1 milijun kuna te poziva klijente da se uključe u akciju i pomognu zajedničkoj borbi protiv širenja bolesti COVID-19.

FOTO: PIXABAY