LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Utjecaj koronavirusa na studentske poslove

Splitski i zagrebački studentski centri pad izdanih ugovora broje u desetcima tisuća

Donosimo razočaravajuće statistike Studentskog centra u Zagrebu i Studentskog centra u Splitu koji su stvarni odraz utjecaja koronavirusa na studentske poslove.

Donosimo razočaravajuće statistike Studentskog centra u Zagrebu i Studentskog centra u Splitu koji su stvarni odraz utjecaja koronavirusa na studentske poslove.

Koliko su studentski poslovi zapravo pogođeni koronavirusom i/ili potresom, najbolje se vidi prema podatcima koje smo dobili od Studentskog centra u Zagrebu i Studentskog centra u Splitu koji smanjenje broja izdanih ugovora i broja posredovanja broje u desetcima tisuća.

Studentski centar u Zagrebu

Broj izdanih ugovora u zagrebačkom SC-u od siječnja do prosinca 2019. godine iznosi 309 416, a broj posredovanja 269 268. Za isto razdoblje u 2020. godini brojke iznose 225 863 (izdani ugovori) i 208 268 (posredovanja).

Da vas spasimo muke računanja, Zagreb broji 83 553 manje izdanih ugovora i čak 61 000 manje posredovanja.

Studentski centar u Splitu 

Ni splitski SC nije bolje prošao jer, prema podatcima koje smo dobili od voditeljice studentskog servisa, a koji objedinjuju i izdane ugovore i broj posredovanja, bilježi se pad od 22 185 ugovora. U cijeloj 2019. godini broj posredovanja i izdanih ugovora iznosi 65 156, a u 2020. godini brojka je 41 971.

Kako iz SC-a i sami kažu, iz navedenih podataka evidentan je utjecaj pandemije COVID-19 na pad zastupljenosti studenata na tržištu rada.

Utjecaj mjera na studentske poslove provjerili smo još u studenome kada su stupile na snagu i tada se oko 60% anketiranih izjasnilo da mjere utječu na gubitak studentskog posla, a čak 88,9% studenata koji su ispunili anketu izjasnilo se da se radi o njihovu jedinom izvoru prihoda. Više o tome možete pronaći na poveznici
Vezano: Studenti ostaju bez posla: „Rekli su mi roditelji dati malo novca mada ni oni nemaju.”
Ponuda studentskih poslova od ožujka 2020. godine nalazi se u kritičnoj situaciji – sve je manje oglasa. Na stranici zagrebačkog SC-a trenutno je oko 50 oglasa za poslove koji nisu svrstani u zasebne kategorije, dok one koji se dijele prema kategorijama (administrativni, prodaja, skladišta, čišćenja itd.) možete nabrojati na prste jedne ruke. Na stranici splitskog SC-a pronaći ćete tek oko 20 oglasa.

S druge strane, na smanjeni broj ugovora i posredovanja uvelike utječe i činjenica da se dio studenata zbog nastave na daljinu vratio u mjesto prebivališta. Nažalost, ne možemo znati kada će se situacija popraviti jer još nije određen datum otvaranja objekata koji su zatvoreni od kraja studenog 2020. kada su na snagu stupile mjere koje je donio Nacionalni stožer, a u kojima oni nerijetko rade, kao ni način organizacije nastave u ljetnom semestru koji će početi već krajem veljače ili početkom ožujka.
FOTO: PIXABAY