LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Redovni i izvanredni studenti imaju pravo na 1810 kn naknade za udžbenike, prijave još traju

Do 30. travnja moguće je poslati prijavu za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za udžbenike koja ove godine iznosi 1810,86 kuna.

Do 30. travnja moguće je poslati prijavu za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za udžbenike koja ove godine iznosi 1810,86 kuna.

Osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti jednom godišnje imaju pravo na novčanu naknadu za besplatne udžbenike. Da bi ostvarili to pravo, učenici trebaju predati zahtjev od 1. srpnja do studenog tekuće kalendarske godine, a studenti od 1. siječnja do 30. travnja tekuće akademske godine. U nastavku donosimo informacije o prijavi za naknadu za redovne i izvanredne studente.

Pravo na novčanu naknadu, koja je iznos prosjeka maksimalnih cijena kompleta obveznih udžbenika za sve razrede svih srednjih škola uvećan za 20%, odnosno ove godine ukupno 1810,86 kuna, imaju redovni i izvanredni studenti ako odgovaraju sljedećim uvjetima:
  • djeca su smrtno stradalog hrvatskog branitelja i djeca nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata
  • hrvatski su ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata
  • hrvatski su branitelji iz Domovinskog rata
  • djeca su hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i
  • djeca su hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru.
Uvjet je, također, da novčani prihodi u kućanstvu u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno po članu kućanstva ne prelaze 1995,60 kuna, odnosno 60% od utvrđene proračunske osnovice u Republici Hrvatskoj i ako to pravo ne ostvaruju po drugim propisima. Iznimno, pravo na naknadu bez obzira na prihode imaju:
  • djeca smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi ili bez oba roditelja, neovisno o okolnostima nastupa smrti drugog roditelja
  • djeca nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi ili bez oba roditelja, neovisno o okolnostima nastupa smrti drugog roditelja i
  • djeca umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi ili bez oba roditelja, neovisno o okolnostima nastupa smrti drugog roditelja.
Važno je napomenuti da se naknada može dobiti samo jednom godišnje i da na nju nemaju pravo studenti koji ponavljaju godinu, godina im je u mirovanju ili su apsolventi.

Studenti još moraju od godine upisa studijskog programa imati ostvaren minimalni broj ECTS-bodova sukladno Tablici minimalno stečenih ECTS-bodova. 
FOTO: Pravilnik/Screenshot

Svi oni koji se žele prijaviti za ostvarivanje naknade trebaju predati dokumentaciju koja je nabrojana u članku 11. Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na besplatne udžbenike za hrvatske branitelje iz domovinskog rata i članove njihove obitelji, dostupnog na poveznici. Zagrebački studenti i učenici, primjerice, dokumentaciju mogu pronaći ovdje, a svi ostali trebaju potražiti obrasce u svojoj županiji. Više informacija moguće je pronaći i na stranici Središnjeg državnog ureda.
FOTO: UNSPLASH