LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Recept za 2023. bez financijskih poteškoća

Na početku ove godine potičemo da se koliko-toliko trudite steći dobre navike i rutine, posebno vezano uz financije. Probajte, život će vam sigurno biti lakši.

Na početku ove godine potičemo da se koliko-toliko trudite steći dobre navike i rutine, posebno vezano uz financije. Probajte, život će vam sigurno biti lakši.

Na stranu što smo prešli na novu valutu i što se još uvijek borimo s preračunavanjem kuna u eure i obrnuto, početak nove godine pravo je vrijeme za slaganje financijskih planova. Ako ste u 2023. odlučili sebi priuštiti određene gušte kao što su ljetovanje, putovanje, novi laptop ili mobitel, obnova garderobe i slično ili pak štedjeti za neko još veće ulaganje – bez plana ćete to uz skromni studentski budžet teško realizirati. Kad su financije u pitanju, planiranje je pola posla. Dokazat će vam to i stanje na vašem studentskom računu ako stvarno napravite održiv plan.

Za početak na papir stavite vaša mjesečna primanja. Uključite sve – i džeparac i stipendiju i zaradu od studentskih poslova ako radite. Procijenite okvirnu mjesečnu potrošnju s fiksnim i fleksibilnim stavkama. Jeste li u plusu, na nuli ili u minusu? To je polazna točka vašeg financijskog plana.

Drugi je korak procjena okvirnog budžeta za gušte koje si želite priuštiti. Ako ste u plusu – koliki je taj iznos, odnosno je li dovoljan za sve što biste htjeli? I mala napomena – odvajajte taj plus na štednju na vašem bankovnom računu da se ne bi istopio.  Ako ste na nuli ili u minusu, bit će malo teže, ali ne i neizvedivo ostvariti želje!

Idući je korak pronalazak studentskog posla. Super bi bilo kad biste našli neki dugoročniji angažman kojeg možete uskladiti s obvezama na fakultetu i tako steći rutinu. Uz naviku je sve puno lakše i nećete se morati konstantno motivirati i tjerati da tražite manje posliće. I ovdje napominjemo – zaradu od studentskog posla stavljajte odmah na račun za štednju. Znate što se u suprotnom dogodi. 😊 I malo po malo, skupit ćete novac za ono što želite, a uz to ćete imati i osjećaj da kontrolirate stvari u svom životu.

Znamo da nije uvijek jednostavno uskladiti fakultet, posao, društvo, a ponekad i jednostavno odmoriti. Baš zato vas na početku ove godine potičemo da se koliko-toliko trudite steći dobre navike i rutine te da posložite financijski plan. Probajte, život će vam sigurno biti lakši.

FOTO: PEXELS