LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska podrška

Provjereno može li se istovremeno koristiti državna stipendija i financijska potpora za Erasmus+ praksu

Planirate sudjelovati na natječaju za obavljanje stručne prakse u okviru programa Erasmus+, ali bojite se da biste zbog toga mogli ostati bez gradske, državne ili braniteljske stipendije? Na pravom ste mjestu jer donosimo vam detaljne informacije i odgovore na sve nedoumice.

Planirate sudjelovati na natječaju za obavljanje stručne prakse u okviru programa Erasmus+, ali bojite se da biste zbog toga mogli ostati bez gradske, državne ili braniteljske stipendije? Na pravom ste mjestu jer donosimo vam detaljne informacije i odgovore na sve nedoumice.

Vjerojatno ne postoji student koji još uvijek nije čuo za Erasmus+, kao i za izvrsne mogućnosti koje program pruža studentima tijekom trajanja njihova akademskog obrazovanja. Stoga se tijekom studija svake godine deseci tisuća mladih rado odlučuju na sudjelovanje u studentskoj razmjeni u okviru ovog programa koji pruža mogućnost višemjesečnog boravka u stranoj zemlji Europske unije i pohađanja nastave na odabranoj inozemnoj instituciji. Brojnim je studentima velika želja dobiti i ponešto praktičnoga znanja kako bi mogli oplemeniti svoj životopis, steći vrijedna i nezaboravna životna iskustva, a pritom i, ono najvažnije, otkriti kako je raditi u vlastitoj struci kojoj su tijekom studiranja posvetili barem nekoliko godina svoga života. 

Svaki student kojemu je cilj ugrabiti ovu izvanrednu priliku za obavljanje stručne prakse u inozemstvu, a istovremeno ostvaruje pravo na stipendiju iz državnog, gradskog ili županijskog proračuna, ovdje može pronaći ključne informacije o svim uvjetima istovremenog korištenja dviju stipendija iz različitih financijskih izvora. Naime odredbama ovoga programa detaljno je propisano kako tijekom boravka na mobilnosti u inozemstvu studenti uz Erasmus+ potporu i dalje mogu primati stipendije ili drugu financijsku potporu nacionalnih, regionalnih ili lokalnih tijela. Ako je riječ o obavljanju stručne prakse u stranoj zemlji, studenti uz Erasmus+ financijsku potporu mogu primati i bilo koju naknadu koju im daje organizacija primatelj (npr. plaća, smještaj, topli obrok).

Iz propisanih odredbi natječaja koji se objavljuje u sklopu Erasmus+ programa sasvim je jasno kako je u potpunosti prihvatljivo i legitimno primati novčanu naknadu za obavljanje stručne prakse te istodobno biti korisnikom jednog od ostalih oblika stipendija koje se financiraju javnim proračunskim sredstvima Republike Hrvatske. Javnim se izvorima smatraju sredstva državnog proračuna koja uključuju i namjenska sredstva od igara na sreću te sredstva proračuna županija, gradova i općina, kao i sredstva javnih fondova i prihoda javnih trgovačkih društava te drugih javnih institucija i fondova Europske unije (u što, da ne bi bilo zabune, nisu uključena financijska sredstva iz programa Erasmus+). Ipak, nije naodmet naglasiti kako je Zakonom zabranjeno da tijekom ostvarivanja prava na državnu, županijsku ili gradsku stipendiju student prima i neku drugu stipendiju koja se financira iz istih javnih izvora. 

Isto tako, Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa utvrđeno je kako studenti koji pohađaju visoko učilište u inozemstvu na istoj razini studija mogu slobodno primati drugu stipendiju za razdoblje obavljanja stručne prakse i/ili sudjelovanja u programu mobilnosti i međunarodne razmjene studenata. Što se tiče dodjele i primanja državnih stipendija u STEM područjima znanosti, vrijede potpuno ista pravila: Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisuje da tijekom dobivanja državne stipendije za STEM studijske programe studenti mogu biti korisnici i stipendije za inozemnu stručnu praksu koja se financira iz programa Erasmus+. Uvjeti za istovremeno ostvarivanje prava na korištenje financijske podrške koju dodjeljuje Ministarstvo hrvatskih branitelja te stipendije za Erasmus+ stručnu praksu u potpunosti su jednake kao i prethodno opisane kategorije stipendiranja studenata.  

Iako bi vam sada trebalo biti potpuno jasno kako se, na vašu sreću, u istom periodu možete koristiti dvjema stipendijama iz različitih izvora, što zaista može mnogo značiti skromnom studentskom budžetu, istodobno primanje dviju financijskih potpora donosi i jednu lošu vijest koja prvenstveno udara na džepove vaših roditelja. Naime Porezna uprava i Ministarstvo financija odredbama Pravilnika i Zakona o porezu na dohodak propisuju da se pri utvrđivanju prava na osobni dohodak za uzdržavane članove uže obitelji i djece, odnosno pri utvrđivanju iznosa od 13 000 kuna godišnje, ne uzimaju u obzir primici na osnovu stipendije. Što to točno znači? Ako student ostvari primitak na osnovu stipendije iznad propisanog iznosa, isti ne može biti uzdržavani član obitelji te zbog toga za njega roditelji ne mogu koristiti uvećani osobni odbitak. 

Naposljetku nećemo pogriješiti ako još jednom ponovimo gradivo i istaknemo najvažnije informacije o primanju stipendija tijekom obavljanja stručne prakse u okviru programa Erasmus+. S obzirom na sve postojeće propisane zakonske okvire, mora vam biti kristalno jasno kako ne možete istovremeno primati dvije stipendije koje se financiraju istim javnim, odnosno državnim sredstvima, no baš vas ništa ne sprječava da istodobno koristite financijsku podršku namijenjenu obavljanju Erasmus+ stručne prakse i (samo) jednu od stipendija iz gradskog, državnog ili županijskog proračuna.

Sve u svemu možete odahnuti jer nije potrebno odreći se jedne stipendije kako biste ostvarili pravo na financijsku potporu tijekom obavljanja stručne prakse u okviru programa Erasmus+, što bi one neodlučne trebalo obradovati, a možda i ohrabriti da se napokon prijave na sudjelovanje u ovako vrijednim programima namijenjenima upravo poboljšanju i obogaćivanju cjelokupnog studentskog iskustva. 

FOTO: STUDENTSKI.HR