LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hvalevrijedna inicijativa

Profesor kemije i fizike iz vlastitog džepa dijeli stipendije perspektivnim Vukovarcima

Stipendija je simbolično nazvana Gemerica, iznosi 100 eura po studentu i isplaćuje se u deset mjesečnih obroka.

Stipendija je simbolično nazvana Gemerica, iznosi 100 eura po studentu i isplaćuje se u deset mjesečnih obroka.

Potaknut financijskim poteškoćama kroz koje je prolazio tijekom studiranja, Dejan Gemeri, tada student, a danas profesor kemije i fizike, odlučio je da će jednog dana osobno pomagati svojim Vukovarcima.

Radio sam po trgovima, u skladištu, vozio viličar. Imao sam gradsku stipendiju, ali ona nije bila dovoljna za sve studentske potrebe. Kroz te poslove naučio sam vrijednost novca i da su ljudi bogati različitim životnim iskustvima - rekao je za 24 sata Gemeri koji se trenutno nalazi u Njemačkoj, na doktorskom studiju.

Dejan je uspio u svom naumu te je početkom akademske godine raspisao natječaj za dodjelu stipendija perspektivnim studentima. Stipendija je simbolično nazvana Gemerica, iznosi 100 eura po studentu i isplaćuje se deset mjesečnih obroka.

Natječaj je imao nekoliko uvjeta, a odluka je na kraju pala na jednu studenticu psihologije te jednog studenta medicine.

Dakako, nemam milijune, ali živim skromno i pomislio sam zašto ne bih sad nekome pomogao. Čekao sam ovu akademsku godinu da raspišem mali natječaj. Raspisao sam ga dva mjeseca prije nego što ide gradski jer mi je uvijek išlo na živce što studenti već krenu na fakultet, a stipendiju dobiju tri mjeseca kasnije. Prednost sam dao redovitim studentima diplomskih studija koji bi već trebali jasno artikulirati svoju budućnost. Uvjet je bio da su iz vukovarskog kraja i da, ako studiraju vani, imaju namjeru vratiti se živjeti u Vukovaru nakon studija. Najviše se prijavilo studenata iz Vukovara koji studiraju vani, jer oni ne mogu dobiti gradsku stipendiju. Morali su napisati motivacijsko pismo. Odabrao sam jednu curu i jednog dečka koji su baš iz Vukovara, studiraju psihologiju i medicinu. Kad završe, grad će imati jednog doktora i jednog psihologa - opisuje za 24 sata ovaj profesor velikog srca.

Osim studentima, Gemeri je ranije pomagao i učenicima srednjih škola. Tako je u svibnju učenica generacije srednje Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, za svoj uspjeh, primila novčanu nagradu od Dejana.

Najboljeg učenika treba nagraditi jer to je rezultat konzistentnog rada. Ako se trudite, uvijek će se naći netko da taj trud i rad prepozna i nagradi - ističe Gemeri.

FOTO: PIXABAY