LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Požurite se

Prijave za vrhunske novinarske stipendije traju još jako kratko

Prestižna sveučilišta poput Harvarda, Oxforda i MIT-a nude odlične stipendije, a traže se novinari zainteresirani za područja javnih politika, ekonomije, ali i mnoga druga.

Prestižna sveučilišta poput Harvarda, Oxforda i MIT-a nude odlične stipendije, a traže se novinari zainteresirani za područja javnih politika, ekonomije, ali i mnoga druga.

Biti novinar u Hrvatskoj vjerojatno se ne može opisati kao živjeti na visokoj nozi. Pod utjecam raznih politika teško je biti neovisan, a zbog silnog senzacionalizma, stvaraju se veliki problemi kada se govori o kvalitetnom novinarstvu kojeg je sve manje. Stoga Hrvatsko novinarsko društvo ohrabruje mlade, ali i iskusne nade hrvatskog novinarstva da se prijave na stipendirane programe koji se nude u SAD-u i Velikoj Britaniji

Reuters Journalism Fellowship Program (rok: 31. siječnja 2017.)

Iskusnim se novinarima nudi mogućnost da provedu čak tri do šest mjeseci na istraživačkom poslu uz pomoć stipendije Reutersovog instituta za studij novinarstva. Od stipendista se očekuje da napišu studijski rad na temu koju sami izaberu dok se na Oxfordu budu upoznavali sa studijskim, kulturnim i društvenim životom. Nude se zanimljivi projekti kao što su novinarstvo i demokracija, poslovno novinarstvo, novinarska praksa i medijske politike. Više informacija možete pronaći ovdje.

Joan Shorenstein Center Fellowship na Harvardu (rok: 1. veljače 2017.)

Pokrovitelj je ove stipendije zapravo Harvard University's Kennedy School of Government, a program nudi nudi novinarima razmjenu iskustava, proširenje znanja i istraživanje javih politika te politike uopće. Stipendisti provode jedan semestar na Harvardu tijekom kojeg dobivaju stipendiju od 30 000 dolara. Više informacija možete pronaći ovdje.

The Fellowship in Global Journalism (rok: 1. veljače 2017.)

Novinari koji se bave bilo kojim područjem mogu objavljivati u najboljim medijima u svijetu pod vodstvom vodećih novinarskih imena kao stipendisti Munk School of Global Affairsa. Školarina iznosi 26 000, dok stipendija pokriva 10 000 kanadskih dolara. Stipendisti nakon završetka programa još dvije godine imaju pravo na besplatno online mentorstvo. Više informacija možete pronaći ovdje.

Reynolds Journalism Institute fellowship (rok: 1. veljače 2017.)

Stipendija Donald W. Reynolds Journalism Instituta (RJI) u Columbiji, Missouri, SAD nudi mogućnost prijave novinarima i drugim profesionalcima koji rade u medijima. Ovogodišnji će program najprije biti usredotočen na projekte rješavanja problema koje izazivaju filtrirane i lažne vijesti, nepovjerenje u medije i ostalo. Stipendistima je osigurano 10 000 dolara mjesečno te 10 000 dolara za smještaj. Više informacija možete pronaći ovdje

Spencer Fellowship for Education Journalism (rok: 1. veljače 2017.)

Ovo je stipendija koju nudi studij na Graduate School of Journalism koja omogućuje novinarima i istraživačima da provedu godinu dana na istraživanju na Sveučilištu Columbija. Stipendija iznosi 75 000 dolara, a istraživanje se odnosi na dugoročni projekt uvida u američki sustav obrazovanja. Više informacija možete pronaći ovdje.

Knight-Bagehot Fellowships (rok: 15. veljače 2017.)

Nakon godinu dana provedenih na Sveučilištu Columbija u New Yorku, stipendija Knight-Bagehot za novinarstvo koje se bavi ekonomijom i biznisom omogućit će bolje razumijevanje funkcioniranja biznisa, ekonomije i financijskog sektora. Osim što će stipendisti pohađati besplatne tečajeve na Columbia's graduate schools of journalism, business, law and international affair, oni će također provesti neko vrijeme u medijskim i financijskim institucijama u New Yorku. Više informacija možete pronaći ovdje.

Stipendija World Press Instituta (rok: 15. veljače 2017.)

Dobitnici ove stipendije imat će priliku raditi u redakcijama diljem SAD-a, izvještavati o društvenim pitanjima i vidjeti kako američki mediji pokrivaju to područje. Za ovu se stipendiju mogu javiti novinari izvan SAD-a i tako proširiti svoja znanja o američkim medijima i novinarstvu. Više informacija možete pronaći ovdje.

Knight Science Journalism Fellowships na MIT-u (rok: 28. veljače 2017.)

Stipendija namijenjena novinarima koji se bave znanošću i pokriva program koji traje devet mjeseci, odnosno dva semestra. Odvija se na prestižnom MIT-u, a cilj mu je potaknuti živo, točno i neovisno pisanje o znanosti i tehnologiji. Program uključuje sudjelovanje na seminarima i radionicama te će sudionici moći savladati funkcioniranje digitalnih medija i odlaziti na praksu. Više informacija možete pronaći ovdje.

Nagrada za Data Journalism (rok: 7. travnja 2017.)

Riječ je o nagradi koju organizira Svjetska mreža urednika (Global Editors Network) i ona iznosi 1801 dolar, a svečana će dodjela ove godine biti u Beču. Dosadašnji su dobitnici BuzzFeed, Quartz, The New York Times, The Guardian, ProPublica i La Nación te manji izdavači kao Ojo Publico, Civio Foundation i Convoca. Više informacija možete pronaći ovdje.

FOTO: PIXABAY.COM