LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za tvoj džep

Preživjeti mjesec sa skromnim studentskim budžetom

Kako biste spremni dočekali novu akademsku godinu i uspješno svladali obaveze koje vas čekaju, donosimo vam savjete o pametnoj studentskoj potrošnji, a najsretnije među vama OTP banka nagrađuje novim iPhone mobitelom. Nastavite čitati članak i saznajte kako.

Kako biste spremni dočekali novu akademsku godinu i uspješno svladali obaveze koje vas čekaju, donosimo vam savjete o pametnoj studentskoj potrošnji, a najsretnije među vama OTP banka nagrađuje novim iPhone mobitelom. Nastavite čitati članak i saznajte kako.

Postoje dva tipa studenata, a pritom ne mislimo na one koji imaju novaca i oni koji nemaju. Radi se o studentima koji žive s roditeljima i onima koji su stanovnici studentskih domova (ili žive u podstanarstvu). Bilo kako bilo, većina vas svaki mjesec muku muči s vlastitim budžetom i pokušava pokriti trošak mobitela, pokaza, trošak stanarine, hrane, kave, cigareta i naravno izlazaka. Kako biti ekonomičan, a opet ne ostati zakinut za čari studentskog života?

Hranite se u menzama ili kupujte na veliko

Namirnice su danas znatno skuplje nego prije koju godinu, a plaće, nažalost, ne rastu. Bilo da vas financiraju roditelji, ili sami zarađujete odrađujući studentski posao, prehranu nikako ne smijete zanemariti. Iako se većina vas hrani junkom i radije će zadnju kunu potrošiti na kavu ili izlazak, kvalitetna je hrana vrlo bitna. A ako raspolažete novcem na pravi način, može biti i vrlo dostupna. 

U menzama na faksu ili u domovima svaki će vas dan dočekati topli obrok, koji možda nije ukusan kao kad mama skuha, ali je bolji od one dollar pizze i čipseva. Tako već za 5-7 kuna možete pojesti glavno jelo, prilog i salatu. Ako već ne preferirate hranu iz menze, svakako kupujte na veliko, jer ćete zasigurno manje potrošiti nego da svaki dan idete u supermarkete. Jer realno, ne možete izaći iz dućana, a da ne potrošite minimalno 50 do 100 kuna. Zato čim sjedne lova, pravac u nabavu i opskrbite se hranom i ostalim potrepštinama, a onda svaki dan trošite na kavu, cigarete ili što vam je već potrebno da preživite. Također, ne zaboravite razne trgovinske kartice, skupljajte bodove i ostvarujte popuste na svoje kupovine.

Pazite na trošak kopiranja skripti i knjiga

Možda ne razmišljate previše o ovome segmentu, jer to je samo 20-30 lipa po stranici. Ipak, trebali biste paziti na to da ne trošite novac uzalud tamo gdje ne trebate. Kad krene semestar, pogledajte po oglasima na faksu ili po studentskim grupama tko prodajte kakve skripte ili kopirane knjige. Lako ćete platiti kopiranje 5-6 stranica, ali što kada se radi o knjizi od 200, 300 ili 500 stranica? Pomnožite taj broj s cijenom kopiranja po stranici i vrlo brzo ćete shvatiti da vam ode jedan, ako ne i dva izlaska zbog toga.

Ako već morate kopirati materijale i printati radove, potrudite se pronaći neku kopiraonu u blizini faksa koja je student friendly, odnosno koja daje popuste za studente. Možda ćete morati sjesti na tramvaj i potražiti ju koju stanicu dalje, no manji će vas račun sigurno obradovati. Nije isto platiti 50 lp ili 15 lp po stranici kada se radi o većem broju stranica.

Ne izlazite četiri puta tjedno

Iako je ovo trošak čija će vam racionalizacija najteže pasti, uzima vam najviše novaca. Naravno da vam nećemo reći da ne smijete izaći iz domske sobe ili stana, jer su druženja poslije predavanja, izlasci i tulumi po domovima nešto za što svaki student živi. Međutim, razmislite je li stvarno potrebno izaći i u petak i u subotu (jer su to dani u tjednu za izlaske i čudan si ako ostaneš doma) i još onda u srijedu ili u četvrtak (s obzirom da je i to studentski dan/večer).

Studentski džep teško može podnijeti 3-4 izlaska tjedno po noćnim klubovima, plus još svakodnevno ispijanje kava za vrijeme predavanja (na koje ne ideš jer te još drži od sinoć). Smanjite izlaske na 2-3 u mjesecu i pazite na potrošnju. Istina, tulumi u domu ili u nečijem stanu ne nude bocu skupocjenog pića koju vam donose tri konobara, prskalice (jer svi moraju vidjeti da ste baš vi to naručili) i slikanje za fejs, ali nakon izlaska u klub, ali dan poslije izlaska u klub sjećat ćete se samo cifre koju ste morali platiti. Bar su studenti majstori kad je zabava u pitanju pa će poneki palačinka party casino night u domskoj sobi biti jednako dobra, ili čak bolja, zabava s vašim prijateljima. Novac ćete onda moći potrošiti na nešto pametno.

Smanjite odlaske u kino

Kupi kartu, jedne velike kokice, najveći sok, jedne nachose i još pokoji paketić M&M bombončića...i puf! Ode vam stotinjak kuna iz džepa. Dobro, jasno da morate vidjeti novog Hobbita ili Star Wars u kinu jer je drugačiji doživljaj, ali prečesti odlasci u kino isušit će vam bankovni račun. I što je još bitnije, isušit će vas jer ćete umjesto prethodno spomenutog toplog obroka nalaziti mrvice čipsa po majici od sinoćnjeg gledanja filma.

Potrebno je uživati, ali je važno i biti racionalan kada je u pitanju potrošnja. Obavezno koristite studentsku karticu koja studentima donosi povoljnije cijene kinoulaznica. Ili organizirajte filmske večeri s frendovima u domskoj sobi. Što fali druženju uz film u sobi kolege? Kokica, grickalica, piće i dobrog društva sigurno ne.

Koristite razne mobilne tarife

Jasno je da dio budžeta ode na mobitel. Procijenite koliko MB trošite, koliko SMS-ova šaljete i koliko poziva obavite u jednom mjesecu. Svakako koristite tarife koje možete krojiti prema vlastitim potrebama. Bonovi se troše vrlo brzo i, ako nemate uključenu neku friendly tarifu, obnavljat ćete račun svaki dan. 

Registrirajte se na stranicu svog operatera i iskoristite besplatne web sms-ove (neki operateri nude ovu uslugu svojim korisnicima, što može biti vrlo korisno kad vam zafali kuna na računu). Osim korištenja prave tarife, pazite na potrošnju megabajta, jer Instagram, Facebook i druge aplikacije na kojima visite, osim što vam troše bateriju, troše vam i novčiće. Zato, kad god sjednete na kavu, odmah se spojite na wi-fi, probajte saznati šifru od susjeda u stanu ispod vas i vrlo lako svedite potrošnju na mobilne usluge na svega 50-70 kuna mjesečno. 

Divno bi bilo kada bi vam još k tome netko i poklonio mobitel? E pa, OTP banka vam osim savjeta o pametnoj studentskoj potrošnji donosi i nagradnu igru u kojoj možete osvojiti novi smartphone Apple iPhone 6 16GB Silver. Sve što morate napraviti jest u periodu od 1. rujna do 10. studenoga 2016. ugovoriti besplatan Paket OTP Indeks kreiran baš po mjeri vas studenata. Automatski ulazite u izvlačenje za jedan od 15 novih iPhone-a. Izvlačenje nagrada održat će se 17. studenoga 2016.

OTP banka u ovaj je odlični OTP Indeks paket upakirala besplatni tekući i žiro račun, besplatno mobilno i internetsko bankarstvo, besplatnu Visa web prepaid karticu za sigurniji shopping, beskontaktnu karticu s kojom nema čekanja u redu te ostale genijalne proizvode. Sve što studentu treba na jednom mjestu!  Osim u poslovnici, paket možete ugovoriti i online. Na poveznici u online obrascu u samo par koraka izaberite usluge koje želite koristiti u svom paketu i u slobodno vrijeme svratite do poslovnice s osobnom iskaznicom i indeksom ili potvrdom o upisanoj akademskoj godini. 

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći tijekom studiranja i da ćete to najbolje osjetiti po svom džepu. Najsretnijima među vama želimo da u džepu osjete novi iPhone 6.

FOTO: PIXABAY