LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski poslovi

Osječki Student servis: studentsko je tržište rada ipak živnulo

Ove je godine broj studenata koji rade preko Student servisa Studentskog centra u Osijeku blizu brojkama iz 2019. godine.

Ove je godine broj studenata koji rade preko Student servisa Studentskog centra u Osijeku blizu brojkama iz 2019. godine.

Uspješna turistička sezona odrazila se i na studentsko tržište rada čiji su se pokazatelji, kada govorimo o zapošljavanju preko Studentskog servisa Studentskog centra u Osijeku, približili pretpandemijskoj 2019. godini, piše Glas Slavonije

Te je godine preko Studentskog servisa radilo nešto više od 7000 studenata, prošle je godine ta brojka iznosila oko 5200, a, iako konačne podatke za ovu godinu još uvijek treba pričekati, već je sada sigurno da su oni vrlo blizu onima iz 2019. godine.

– U najavama prije nekoliko mjeseci rekli smo da bismo se mogli približiti 2019. godini, međutim, ne da smo se približili nego smo se, prema svim pokazateljima, broju izdanih studentskih ugovora i ostvarenoj zaradi, gotovo izjednačili s pretpandemijskom 2019. godinom. Na vrlo dobre brojke utjecala je i propisana minimalna studentska satnica, koja je u dvije godine porasla za oko 10 posto pa je i to jedan od elemenata što smo se po financijskom učinku izravnali s 2019. godinom. – istaknuo je rukovoditelj Studentskog servisa Tihomir Milinović za Glas Slavonije. 

Naveo je i još neke faktore koji se odrazili na pozitivne trendove na studentskom tržištu rada. 

– Rad studenata pojačan je sve vrijeme nakon 2020. godine kada su poslodavci ili bili zatvoreni ili su imali smanjen obujam posla pa su se mogli pokriti sa stalno zaposlenim djelatnicima. Isto tako, satnica je spontano otišla i iznad zakonom propisane zbog poremećaja ponude i potražnje. Javilo se puno više poslodavaca nego prethodnih godina, a zainteresiranih je studenata bilo manje, pa su samim time, da bi došli do njih, nudili bolje uvjete, što je pak rezultiralo puno većim satnicama od minimalne, ali i dobrim uvjetima koje uvijek nastojimo ugovoriti za studente kada odlaze od kuće, da imaju adekvatan i dobar smještaj i bar jedan topli obrok dnevno, što kod naših partnera nije problem jer većina njih i priprema hranu za djelatnike. To su sve elementi koji su pridonijeli da smo došli na razinu 2019, dok smo 2020. daleko prešišali. – navodi Tihomir Milinović za Glas Slavonije. 

Studenti su se tijekom ljeta najčešće zapošljavali u raznim ugostiteljskim i hotelijerskim poduzećima na priobalju, ali i u svojim matičnim sredinama.

– Mali hoteli i apartmani na moru tražili su različite profile studenata, ne formalno obrazovane, već one koji prije svega imaju volju za rad i zaradu, ali i prilagodbu timskom radu, odvojenosti od kuće i novim životnim iskustvima. Osim toga što se najčešće radi o poslovima iz uslužnih djelatnosti, poput ugostiteljstva, prehrane i trgovine, tražili su se i razni drugi poslovi na moru, poput sobarica, spremačica, čistača plaže, iznajmljivača raznih rekvizita, spasilaca, animatora koji održavaju različite sportske i dječje aktivnosti za goste te na taj način još više poboljšavaju uslugu hotela, pogotovo za goste dubljeg džepa za koje se rade i predstave na jeziku s njihova govornog područja. To su i bolje plaćeni poslovi jer se uz motiviranost za rad traže i određene dodatne sposobnosti i sklonosti, ali i licence, poput one za spasioca. – istaknuo je Tihomir Milinović za Glas Slavonije. 

Osim na moru, studenti su se zapošljavali i u svojim sredinama, iako u manjem broju. Dio studenata zaposlio se u lokalnim OPG-ovima na berbi sezonskog voća i povrća no, kako ističe Milinović, takvih je poslova sve manje zbog automatizacije berbe, ali i zbog uvoza voća i povrća. 

FOTO: PIXABAY