LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

Od danas se možete prijaviti na natječaj za jednu od 10 400 stipendija MZO-a

Prijave na natječaj MZO-a za dodjelu ukupno 10 400 stipendija podnose se od 13. listopada do 3. studenog u 12 sati isključivo elektroničkim putem.

Prijave na natječaj MZO-a za dodjelu ukupno 10 400 stipendija podnose se od 13. listopada do 3. studenog u 12 sati isključivo elektroničkim putem.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je natječaj za dodjelu 10 000 državnih stipendija za akademsku godinu 2020/2021. te za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2020/2021.

10 000 stipendija

Državne stipendije dodjeljuju se u sljedećim kategorijama:
  • E – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskoga statusa
  • D-1 – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine* koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6, 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6, 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6, 7. i 8. istog zakona;
  • P – studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.
Kako bi ostvarili pravo na stipendiju, studenti trebaju biti hrvatski državljani ili državljani EU-a s prijavljenim boravkom u RH koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku u Republici Hrvatskoj te osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti. Moraju imati status redovitog studenta te ne smiju primati ni jednu drugu stipendiju iz javnih izvora.

Prijave na natječaj podnose se od utorka, 13. listopada 2020. godine, a elektroničke prijave zatvaraju se u utorak, 3. studenoga 2020. godine, u 12 sati. Detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.

400 stipendija 

Stipendije za posebne kategorije studenata dodjeljuju se u sljedećim kategorijama:
  • Kategorija 1 – redovitim studentima studijskih programa za deficitarna zanimanja navedena u točki II. ovog natječaja s naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe – 270 stipendija
  • Kategorija 2 – redovitim studentima osobama s invaliditetom – 70 stipendija
  • Kategorija 3 – redovitim studentima kategoriziranim sportašima s valjanom kategorizacijom – 10 stipendija
  • Kategorija 4 – redovitim studentima kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja – 10 stipendija
  • Kategorija 5 – redovitim studentima koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – darovitim mladim umjetnicima – 10 stipendija
  • Kategorija 6 – redovitim studentima bez obaju roditelja – 10 stipendija
  • Kategorija 7 – redovitim studentima roditeljima – 20 stipendija.
Pod deficitarna zanimanja ubrajaju se medicina, farmacija, računarstvo, elektrotehnika, strojarstvo, matematika, matematika – nastavnički, fizika, fizika – nastavnički, rehabilitacija, logopedija, anglistika i anglistika – nastavnički.

Uvjeti su jednaki kao i za ranije navedene stipendije, a za prijavu je potrebno ispuniti elektronički obrazac koji se nalazi na mrežnoj stranici Ministarstva na poveznici. Za uspješan završetak prijave potrebno je izvršiti autorizaciju AAI@EduHr računom poveznicom na kraju obrasca.

Prijave na natječaj podnose se od utorka, 13. listopada 2020, do utorka, 3. studenoga 2020, godine u 12 sati. Više informacija moguće je pronaći na poveznici.
FOTO: PIXABAY