LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI POSLOVI

Od danas neto iznosi na ugovorima u kunama i eurima

Dvojno iskazivanje iznosa satnica i zarade od danas je obaveza i studentskih poslodavaca.

Dvojno iskazivanje iznosa satnica i zarade od danas je obaveza i studentskih poslodavaca.

Već i ptice na grani znaju kako od 1. siječnja 2023. godine potpuno prelazimo na euro. Na to se polako prilagođavaju brojne institucije pa je od danas obaveza poslodavaca koji zapošljavaju studente na studentskim ugovorima iskazati neto iznos u kunama i eurima.

Ovu informaciju nedavno je objavio Studentski centar u Varaždinu, a ista je danas izašla i na stranicama Studentskog centra Pula. Sveukupni neto iznos poslodavci moraju iskazati dvojno koristeći fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna u punom brojčanom iznosu i sukladno pravilima preračunavanja.

Ne postoji obaveza na računima jer prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova naručitelj posla može biti samo pravna osoba ili fizička osoba koja ima registriranu djelatnost (čl. 2), dodaju iz Studentskog centra u Puli. 

Na ugovorima je predviđeno mjesto za upis dvojne cijene. Ako se obračunava ugovor koji je izdan prije 5. rujna i nema predviđeno mjesto za iskaz dvojne cijene, a obračunava se 5. rujna ili kasnije, iznos u eurima je potrebno napisati ispod iznosa u kunama.

FOTO: UNSPLASH