LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OTP virtualni savjetnik

Obrt, štednja i krediti iz perspektive studenta

Razmišljate o otvaranju vlastitog obrta ili pokretanju posla općenito? Ovi financijski savjeti će vam pomoći.

Razmišljate o otvaranju vlastitog obrta ili pokretanju posla općenito? Ovi financijski savjeti će vam pomoći.

Iako su, kada promatramo iz financijske perspektive, studentske godine u većini slučajeva obilježene krpanjem kraja s krajem, posljednjih su godina sve brojniji slučajevi u kojima studenti pokreću vlastite poslove, dižu kredite za dodatne specijalističke edukacije, hrabro kroče prema ostvarenju svojih snova.

Virtualni savjetnik OTP banke, kao i uvijek, na raspolaganju vam je za sva vaša pitanja i nejasnoće koji su povezani s financijama. U nastavku donosimo odgovore na pitanja pristigla zadnjih tjedana, a vi se odvažite i pitajte ako vas nešto dodatno zanima.

Krediti i opcije na raspolaganju

Kreditna sposobnost svake osobe, pa tako i studenta, utvrđuje se individualno, sukladno aktima banke. Otiđite na sastanak, koji možete dogovoriti i online klikom ovdje, i provjerite sve opcije i uvjete. Važno je i još jednom pojasniti razliku gotovinskog kredita za studente i studentskog kredita za obrazovanje. Studentski gotovinski kredit namijenjen je studentima na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, sa statusom redovnog ili izvanrednog studenta koji studiraju na državnim ili na privatnim fakultetima, uključujući i studente koji su na studiju u inozemstvu. Kredit se odobrava u iznosu od 1000 do 10 000 eura uz rok otplate do sedam godina te je nenamjenski, odnosno može se koristiti u bilo koju svrhu ovisno o vašim potrebama. Studentski kredit za obrazovanje namijenjen je budućim studentima, onima koji tek planiraju upis, kao i onima koji imaju u planu nastavak željenog studija ili pak odlazak na školovanje u inozemstvo. Može se ugovoriti u visini od 10 000 do 20 000 eura uz rok otplate do sedam godina, a bitno je naglasiti kako je kredit namijenjen pokrivanju troškova školovanja, odnosno najmanje 60 % iznosa kredita isplaćuje se na račun obrazovne institucije dok se ostatak (maksimalno 40%) može isplatiti na tekući račun studenta. Koji god kredit odaberete, potrebno je biti korisnik besplatnog studentskog paketa OTP indeks ili OTP e-indeks.

Studentski paket OTP indeks ili OTP e-indeks možete koristiti do navršene 26. godine života. Naravno, ako ste student i nakon navršene 26. godine, potrebno je samo dostaviti potvrdu od studiranju, odnosno o upisu nove akademske godine. Potvrdu možete učitati na ovoj poveznici ili posjetite najbližu poslovnicu OTP banke d.d.

Kartice i sve što trebate znati o njima

OTP banka d.d. u svojoj ponudi ima nekoliko vrsta kartica: debitne, kredite i prepaid-kartice. Svaka vrsta kartice ima svoje pogodnosti, a one kojima se najčešće koriste naši studenti su debitne i prepaid-kartice. Ako otvorite besplatni studentski paket OTP e-indeks, dobit ćete debitnu karticu (Visu ili Mastercard) za tekući račun. Još jedna kartica koju naši studenti obožavaju je Visa web-prepaid kartica, koju također možete besplatno zatražiti nakon što otvorite OTP e-indeks paket. Kartica je idealna za online kupnju zbog svog prepaid modela, što znači da samom uplatom sredstava na karticu određujete njezin limit. Na taj se način jednostavno smanjuje rizik zloupotrebe jer na računu imate sredstava upravo onoliko koliko online kupnjom planirate potrošiti. Uz sve navedeno, u našem besplatnom programu vjernosti OTPetica korištenjem kartica OTP banke skupljate bodove koje bilo kada možete iskoristiti za vrijedne nagrade, kao, primjerice. poklon bon u Dm-trgovinama, popust na FlixBus-linije, poklon kartice u CineStaru i brojne druge.

Obrt, štednja i osobni bankar

Kada je u pitanju otvaranje obrta, u Hrvatskoj ga može registrirati svaka punoljetna osoba, čak ako i nije državljanin RH. Za više informacija obratite se Hrvatskoj obrtničkoj komori koja je kompetentnija u davanju savjeta i rješavanju vaših nedoumica povezanih s otvaranjem obrta. Za pitanje financija, mi smo naravno tu. Možete se uvijek javiti putem Virtualnog savjetnika (što već znate), putem kontakt-centra OTP banke na telefonski broj 0800 21 00 21, putem službene web-stranice banke ili kontaktiranjem bilo kojeg bankara osobno u poslovnici. Automatska dodjela osobnog bankara u OTP banci nije praksa s obzirom na to da se vodi računa o kontinuiranoj edukaciji cijelog osoblja kako bi vam svi bankari u poslovnicama mogli dati sve potrebne financijske informacije i pružiti potrebne usluge. No, također su omogućili i korištenje usluge premium-bankarstva pa odluku kako želite poslovati sa svojom bankom, prepuštamo vama.

Što se tiče štednje, ako radite povremene poslove i privređujete sredstva za život od kojih možete izdvajati određene mjesečne iznose radi uštede, možda biste trebali razmisliti o vidu štednje poput ulaganja u investicijske fondove. Tako otvarate sebi mogućnost ostvarenja prinosa od rada fonda koji mogu biti značajno veći u odnosu na uobičajene kamatne stope na depozite u banci. Ako razmatrate ovakve mogućnosti, posjetite najbližu poslovnicu i savjetujte se s licenciranim bankarima kako bi vam približili svijet investiranja ili više informacija doznajte na web-stranici OTP banke.

Još jednom napominjemo, ako imate bilo kakvih nedoumica i pitanja, virtualni savjetnik OTP banke je na raspolaganju!

FOTO: PEXELS