LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurnost na internetu

Ne plačite nad prolivenim mlijekom uz savjete za sigurnu „online” kupovinu

Dok je nekima „online” kupovina zamijenila cjelodnevne „shopping” izlete u trgovačkim centrima, neke još uvijek hvata tjeskoba pri naručivanju proizvoda s interneta. Važno je znati da ona može biti itekako praktična i zabavna, ako je sigurna.

Dok je nekima „online” kupovina zamijenila cjelodnevne „shopping” izlete u trgovačkim centrima, neke još uvijek hvata tjeskoba pri naručivanju proizvoda s interneta. Važno je znati da ona može biti itekako praktična i zabavna, ako je sigurna.

Učiš i učiš pa pod pauzom visiš na internetu. Vidiš neki fora oglas ili ponudu pa pomisliš da bi se trebao počastiti za sav svoj trud i rad. Kako bi ta narudžba prošla bez komplikacija, donosimo ti nekoliko savjeta za sigurnu online kupovinu.

1. Legitimnost stranice

Da bi provjerio/la legitimnost stranice, postoji trik. URL adresa stanice trebala bi biti https://. S na kraju adrese kratica je za Secure Sockets Layer, sustav koji automatski prebacuje na tzv. sigurne stranice, što znači da će podaci biti zaštićeni. Da je stranica sigurna za povjeru osobnih podataka, također možeš prepoznati po ikoni malog lokota ili ključa koja se nalazi lijevo prije upisanog pojma u tražilici. Naime, radi se o oznaci da su podaci stranice šifrirani, a time i sigurni. Treći su način za provjeru sigurnosti certifikati. Pogledaj ima li web stranica sklopljena podržavajuća partnerstva –traži oznake poput Verified by Visa i slične.

2. Nekoliko minuta duža provjera vs. plakanje nad prolivenim mlijekom

Nije nimalo zabavno kad vidiš predivnu haljinu o kojoj maštaš danima, a nakon što ju naručiš dočeka te krpa koju možeš obući jedino za maškare. Taj scenarij čest je kod naručivanja i klikanja na oglase koji se javljaju dok scrollamo društvenim mrežama ili na slikama blogerica. Internet je pun recenzija proizvoda i stranica, a pogotovo videa u kojima ljudi prepričavaju svoja iskustva upozoravajući na stranice na koje treba paziti. Zato, kada se zaljubiš u neki proizvod, prvo primijeni prvi savjet, zatim istraži o iskustvima drugih te pročitaj informacije i pravila o kupovini i narudžbi koja su navedena na odabranoj stranici.

3. Naručivanje iz udobnosti doma

Online kupovine pokušaj obavljati na vlastitoj internetskoj mreži. Izbjegavaj naručivanja dok si povezan/a na javnu, besplatnu ili nesigurnu internetsku mrežu. Nikada ne znaš tko može doći do tvojih podataka. Neka ti lozinka ne bude jednostavna i bilo bi idealno kada bi sadržavala velika i mala slova te brojeve. Pritom pazi na oznaku, možda se mreža prati.

4.  Skrivene zamke

Sitna su slova najlukaviji način opravdavanja i skidanja krivice sa sebe kada nekoga usosiš. Čitaj sve! Također, pazi na cijenu dostave i hoćeš li carinu platiti više od samoga proizvoda.

5. Prepaid kartice

Za sigurniju online kupovinu dobar su izbor prepaid kartice. One omogućuju učinkovitu kontrolu troškova jer na računu imaš sredstva upravo onoliko koliko planiraš potrošiti. Limit prepaid kartice određuje se uplatom. OTP banka u svojoj ponudi ima Mastercard contacless prepaid karticu koju možeš ugovoriti i ako nemaš račun u banci, a kartica uz uobičajenu funkcionalost i prednosti prepaid modela omogućuje i beskontaktno plaćanje. Kako bi plaćanje bilo još brže i jednostavnije, manje iznose kupnje, do 100 kuna, na prodajnim mjestima možeš plaćati bez upotrebe PIN-a ili potpisa. Mastercard contactless prepaid kartica izvrstan je izbor za mjesta većih okupljanja poput festivala, klubova i turističkih atrakcija, a izvrstan je izbor i za prodajna mjesta na kojima kupuješ svakodnevno.