LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OTP Virtualni savjetnik

Naknade, štednja i prilika za studentski posao

Znate li da možete plaćati račune bez naknade? Možete li prepaid karticu koristiti kao alat za kontrolu troškova? Trebate kredit, ali ne znate koja opcija je najbolja za vas? Na pravom ste mjestu, odgovore donosimo u nastavku teksta.

Znate li da možete plaćati račune bez naknade? Možete li prepaid karticu koristiti kao alat za kontrolu troškova? Trebate kredit, ali ne znate koja opcija je najbolja za vas? Na pravom ste mjestu, odgovore donosimo u nastavku teksta.

Kad iz mjeseca u mjesec preživljavaš uz skromni studentski budžet – svaka je kuna bitna. Pogotovo ona koja odlazi na naknade primjerice kod plaćanja režija ili prilikom podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka. Dobra stvar je da koristeći jedan od besplatnih studentskih paketa OTP Indeks ili OTP e-Indeks možete plaćati račune bez naknade koristeći mobilno bankarstvo. Da, da, dobro ste pročitali. Samo pripazite jer ovo vrijedi isključivo za plaćanje mobilnim bankarstvom, odnosno ako režije plaćate putem internetskog bankarstva naknada iznosi 0,33 eura, a u poslovnici banke naknada iznosi 2%, minimalno 1,61 eura, a maksimalno 16,62 eura.

Iznos naknade za podizanje gotovine karticama OTP banke d.d. na bankomatima drugih banaka u Republici Hrvatskoj ovisi o vrsti kartice, ali najčešće iznosi 2,5%, najmanje 3,32 eura  ili protuvrijednost u drugoj valuti. Više informacija pročitajte ovdje. Korisnici paketa OTP e-Indeks jednom mjesečno mogu podići gotovinu na bankomatu drugih banaka bez naknade. A ako se dogodi neko čudo i dokapa vam neki lijep iznos novca, isti možete položiti na račun putem uplatno-isplatnih bankomata. Da vam olakšamo, tu su upute za uplatu gotovine na bankomatima, a popis bankomata dostupan je ovdje.

U situacijama kad trebate financijsku pomoć, dobra opcija su studentski krediti koji imaju povoljnije kamate. OTP banka d.d. u svojoj ponudi za studente ima gotovinski kredit i kredit za obrazovanje. Gotovinski kredit za studente odobrava se u iznosu od 1.000 do 10.000 eura uz rok otplate do 7 godina. Ako planirate upis ili nastavak željenog studija ili pak odlazak na školovanje u inozemstvo, onda vam treba studentski kredit za obrazovanje. Odobrava se u iznosu od 10.000 do 20.000 eura uz rok otplate do 7 godina. Ali najbolje je da odete u najbližu poslovnicu banke i porazgovarate s djelatnicima banke o najboljim opcijama s obzirom na vaše financijske potrebe. I kad se dotičemo kamata, da utvrdimo znanje, odnosno razliku između fiksne, promjenjive i kombinirane kamatne stope.

  • Promjenjiva kamatna stopa sastoji se od fiksne marže (određene ugovorom) i tržišne kamatne stope te je podložna izmjenama tijekom trajanja kredita. Osnovna prednost i ujedno nedostatak ove kamatne stope njezina je promjenjivost.
  • Kombinirana kamatna stopa podrazumijeva da na početku otplaćujete kredit po fiksnoj, a u preostalom razdoblju po promjenjivoj kamatnoj stopi. Po svojoj visini, ova se kombinacija nalazi između niže promjenjive i više fiksne kamatne stope.
  • Uz promjenjivu ili kombiniranu kamatnu stopu kredit možete otplaćivati i po fiksnoj kamatnoj stopi za cijelo razdoblje otplate. Njena je prednost sigurnost, a nedostatak visina.

Također, povoljnije uvjete kreditiranja možete ostvariti ugovaranjem studentskog paketa OTP e-Indeks online ili OTP Indeks u poslovnici banke. Spomenut ćemo i prepaid kartice koje osim što omogućuju sigurnu kupnju, mogu poslužiti i kao dobar alat za štednju. Za korištenje prepaid kartice sredstva trebate prebaciti na poseban račun koji je odvojen od tekućeg računa. Drugim riječima, možete potrošiti samo onoliko sredstava koliko imate na prepaid računu.

 

Ako imate još pitanja vezanih uz naknade, kredite, štednju ili bilo koju financijsku temu, OTP Virtualni savjetnik jedva čeka da pripremi odgovore. 😊 I usput, u OTP banci se s vremena na vrijeme pojavi potreba i mogućnost za angažmanom studenata za obavljanje određenih studentskih poslova što je svakako dobra prilika da pobliže upoznate banku i njezino poslovanje. Ako ste zainteresirani za studentski posao, možete tako naznačiti u prijavnom upitniku za prakse koji se nalazi ovdje.

FOTO: PEXELS