LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sramotno ponašanje kupaca, gostiju i poslodavaca

Najneugodnije situacije koje su studenti doživjeli na poslu

Studenti su s nama podijelili najneugodnije situacije koje su doživjeli na studentskim poslovima.

Studenti su s nama podijelili najneugodnije situacije koje su doživjeli na studentskim poslovima.

Brojni studenti primorani su raditi kako bi mogli pokriti troškove života u gradu u kojem studiraju, ali se često na poslu moraju nositi s bezobraznim kupcima, umirovljenicima kojima se žuri, poslodavcima koji traže ispunjenje nerealnih zahtjeva za sitne novce i tako dalje. 

Mihaela (22) radi kao prodavačica u dućanu s odjećom i nerijetko se susreće s besmislenim zahtjevima kupaca.
 

„Jednom su me roditelji 17-godišnjaka tražili da skinem majicu s lutke koja je bila na jako visokoj polici, jer možda baš ta majica odgovara njihovom sinu. Imala sam još jednu takvu slićnu sitauciju kad su došle majka i kćer. Stajale su pored stola prepunog raznoraznih hlača u svim brojevima, ali htjele su baš one koje su bile na lutki na najvišoj polici. Objasnila sam im da su to iste hlače, ali one nisu htjele odustati pa sam im rekla da se trenutno ne mogu penjati po ljestvama", objasnila je Mihaela 

 

„Nije bio siguran što mu se jede"


Marija (24) radi u pekari koja se nalazi baš na samoj tramvajskoj stanici i redovito je zatrpana gužvom. Svakodnevno se susreće s umirovljenicima koji se uvijek negdje žure, a ispričala nam je situaciju koju je doživjela jutros.
 

„Stariji gospodin je došao po kruh i htio je uzeti još nešto, ali nije bio siguran što mu se jede, a kad se napokon odlučio, došao je tramvaj na koji je on htio ići pa se počeo derati na mene i govoriti da sam spora i nesposobna te da će njemu zbog mene pobjeći tramvaj." - požalila se Marija.


Nije htjela biti bezobrazna kao gospodin pa mu je ležerno odgovorila neka ide na drugi tramvaj ako zakasni na ovaj. Muškarac je samo prislonio karticu i odjurio, ignorirao je Marijine uzvike da mora pričekati da vidi hoće li trebati pin ili slično. S bezobraznom mušterijom susreo se i Goran (22) koji je radio u jednoj specijaliziranoj prodavaonici.
 

„Čovjek je došao kupiti nešto što mi nismo imali u ponudi i kad sam mu rekao da to nemamo, počeo se derati na mene i bio je jako neugodan. Neko vrijeme me uvjeravao da imamo nešto što nemamo, a onda otišao", rekao je Goran.„Bacio je tost u mene"


Goran je prošao bolje od naše iduće sugovornice Nike (22), koju je gost gađao - tostom. Naime, Nika radi u restoranu brze prehrane koji nudi naručivanje hrane iz auta, pri kojem ona dodaje hranu ljudima kroz prozor.
 

"Muškarac je naručio kavu i tost, ali je tost dobio prije kave i zamolila sam ga da malo pričeka za kavu jer je ujutro uvijek velika gužva. Kad sam mu dodala kavu derao se na mene jer je „dugo" čekao i bacio je tost u mene." - otkrila je Nika.


Takve situacije nažalost nisu rijetkost za studente koji rade u restoranima, a ponekad su i poslodavci problem. Naš posljednji sugovornik Ivan (20) imao je užasno iskustvo s poslodavcem restorana u kojem je radio.
 

„Moj šef je svaki dan tražio da ostanem raditi duže, uz što imao sam možda jedan slobodan dan u mjesecu, ali bilo je ljeto i htio sam zaraditi što više novaca. Dolazim iz malo siromašnije obitelji pa se moram sam financirati  i brinuti o svojim troškovima. No, taj šef je primijetio da sam u takvoj situaciji i debelo je to iskoristio. Radio sam po 9-10 sati svaki dan, a plaća je iz mjeseca u mjesec sve više kasnila i nikad mi nije platio sve prekovremene koje sam odradio jer sam pristao da mi dio novca od prekovremenih da mimo ugovora kako ne bi prošao limit. Kad je završilo ljeto, posljednju plaću sam čekao  gotovo pola godine i tek sam je tada dobio jer sam mu zaprijetio tužbom preko učeničkog servisa." - ispričao je Ivan.


Nažalost, poslodavci nerijetko iskorištavaju učenike/studente koji su u nepovoljnijim financijskim situacijama, umjesto da im pomognu. Zbog toga uvijek prvo potpišite ugovor i nemojte pristati da vam dio novca „daju na ruke".
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA