LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečana dodjela nagrada

Na Sveučilištu u Zadru održano proglašenje pobjednika ovogodišnje Hrvatske ekonomske olimpijade

Nagrade su uručene od strane organizatora natjecanja – Centra za razvoj mladih te sponzora natjecanja, a pobjednički tim iz Osijeka započeo je pripreme za nastup na International Economics Olympiad (IEO) kroz niz organiziranih predavanja održanih nakon dodjele nagrada.

Nagrade su uručene od strane organizatora natjecanja – Centra za razvoj mladih te sponzora natjecanja, a pobjednički tim iz Osijeka započeo je pripreme za nastup na International Economics Olympiad (IEO) kroz niz organiziranih predavanja održanih nakon dodjele nagrada.

Na svečanoj ceremoniji održanoj 28. lipnja 2024. godine na Sveučilištu u Zadru, proglašeni su pobjednici trećeg izdanja Hrvatske ekonomske olimpijade (Croatian Economics Olympiad – CEO). Ekonomska i upravna škola Osijek trijumfirala je u ovogodišnjem natjecanju, osvojivši titulu najboljeg tima.  

Nacionalno natjecanje koje okuplja talentirane srednjoškolce iz cijele Hrvatske, ima za cilj poticanje financijske pismenosti među mladima te promicanje ekonomskog obrazovanja. Organizacijom Hrvatske ekonomske olimpijade, najvećeg takvog natjecanja za srednjoškolce u Hrvatskoj, već treću godinu zaredom upravlja Centar za razvoj mladih (CERM), koji nosi licencu IEO-a, odnosno International Economics Olympiad.

 

Dodijeljene nagrade najboljim timovima i pojedincima


Tim „EIUSOS” iz Ekonomske i upravne škole Osijek, sastavljen od učenica Dore Pavić, Darie Tutić, Matee Vukčević te učenika Patrika Kajića i Patrika Bibera, uz mentorstvo Sanje Arambašić i Antonije Čalić, osvojio je prvo mjesto s ukupno 11 255 390 bodova. Ovaj uspjeh omogućio im je sudjelovanje na međunarodnom natjecanju International Economics Olympiad (IEO) koje će se održati online, s domaćinstvom u Hong Kongu. Drugo mjesto zauzeo je tim „Avengers alliance” iz Srednje škole Dalj, s osvojenih 10 287 497 bodova, dok je treće mjesto pripalo timu „187” iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, s ukupno 10 015 606 bodova. U pojedinačnom poretku, najviše bodova osvojio je Ivan Vukelić iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, s 4 131 308 bodova. Drugo mjesto pripalo je Vitu Pizeku iz Gospodarske škole Varaždin, koji je skupio 4 117 054 bodova, dok je treće mjesto zauzeo Jan Štefec iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar s 4 088 695 bodova.

Danas počinje Međunarodna ekonomska olimpijada, nastupa i hrvatski tim srednjoškolacaCeremonija dodjele nagrada obuhvatila je prigodan program u kojem su sudjelovali natjecatelji i mentori. Nagrade su uručene od strane organizatora natjecanja – Centra za razvoj mladih te sponzora natjecanja, a pobjednički tim iz Osijeka započeo je pripreme za nastup na International Economics Olympiad (IEO) kroz niz organiziranih predavanja održanih nakon dodjele nagrada.
 

„Velike čestitke ovogodišnjim pobjednicima i zahvala na izrazitom trudu posljednjih mjeseci. Zahvalni smo velikom broju škola, njih čak 18 iz cijele Hrvatske koje su sudjelovale ove godine. Ovo nam je, kao organizatoru, veliki poticaj za organizaciju Hrvatske ekonomske olimpijade 2025. godine, a koja će se održati u drugačijem formatu nego do sada, sve s ciljem čim boljeg iskustva za učenike diljem Hrvatske te bolje pripreme našeg nacionalnog tima koji će nas predstavljati na međunarodnom natjecanju.” – izjavio je Nikola Jelovečki, predsjednik Centra za razvoj mladih.

 

Pobjednike čeka međunarodno natjecanje krajem srpnja


Pobjednički tim „EIUSOS” će ove godine sudjelovati na International Economics Olympiad od 22. srpnja do 31. srpnja. Natjecatelji će svoje vještine pokazati u tri kategorije. Prvi dio posvećen je financijskoj pismenosti i obuhvaća skup od 25 pitanja s višestrukim odabirom usmjerenih na različita područja financijske pismenosti. Drugi dio, ekonomija, predstavlja mješavinu otvorenih pitanja s višestrukim odgovorima o teoriji i praksi ekonomije. Treći dio, poslovni slučaj, uključuje prezentaciju rješenja slučaja pred panelom sudaca na engleskom jeziku.

Zagreb domaćin jubilarnog 20. izdanja svečane dodjele nagrade „Oskar znanja”Međunarodna ekonomska olimpijada je godišnje natjecanje za srednjoškolce iz cijelog svijeta u područjima ekonomije i financija. Ovu inicijativu podržava i Eric Maskin, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju iz 2007. godine. Cilj IEO-a je unaprijediti obrazovanje u ekonomiji i financijskoj pismenosti u srednjim školama širom svijeta te osigurati visoku razinu međunarodnih natjecanja. Osim toga, promovira prijateljske odnose, međunarodnu suradnju i natjecateljski duh među mladima.

Sretno Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek na International Economics Olympiad! Vjerujemo da će dostojno predstavljati našu zemlju i pokazati svoje znanje, te se nadamo što boljem plasmanu za Hrvatsku!

Ekonomska i upravna škola Osijek osvojila je treće izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade


Sve dodatne informacije i novosti možete pratiti na društvenim mrežama Hrvatske ekonomske olimpijade i na službenoj stranici natjecanja.
 
Hrvatska ekonomska olimpijada se održava uz podršku brojnih partnera, uključujući Sveučilište u ZadruErste banku, CroatuFlower Shop LU, Zagreb Time Travel  i druge.
FOTO: CENTAR ZA RAZVOJ MLADIH, CEO 2024. ZAVRŠNICA NATJECANJA