LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Na što trebate paziti ako krećete u potragu za prvim studentskim poslom

Savjeti zlata vrijedni – na što paziti, što morate imati i niz napomena koje će vam olakšati potragu za prvim studentskim poslom.

Savjeti zlata vrijedni – na što paziti, što morate imati i niz napomena koje će vam olakšati potragu za prvim studentskim poslom.

Stvari se polako vraćaju u normalu, stiže i ljepše vrijeme, dani su duži. Vjerojatno već radite planove koja sve događanja posjetiti, gdje otputovati, kako si posložiti ljeto.

Ali prije bilo kakvih ozbiljnijih planova valjalo bi malo podebljati budžet. Ako dosad niste radili studentske poslove i spremate se za tu avanturu, donosimo kratki vodič što sve morate pripremiti i na što bi bilo dobro pripaziti.

Prvi korak – student servis

Prije nego uopće krenete tražiti posao, trebate se učlaniti u student servis. Učlaniti se mogu redoviti studenti svih visokih učilišta koji su upisani u ISVU. Za učlanjenje je potrebno imati potvrdu o statusu redovitog studenta za tekuću akademsku godinu, dvije fotografije veličine 35x25 mm, osobnu iskaznicu ili putovnicu te ugovor ili potvrdu banke o otvorenom žiro računu. Račun u banci možete otvoriti besplatno i online.

Članstvo se obnavlja svake godine i za to vam je potrebno uvjerenje/potvrda o statusu studenta za tekuću akademsku godinu te članska iskaznica Student servisa na uvid.

Drugi korak – pronaći posao

Ponuda studentski poslova je zaista šarolika, minimalne satnice u zadnje vrijeme rastu, a savjetujemo vam da pronađete posao koji ćete raditi i odrađivati s guštom. Ponudu poslova možete pogledati na stranici studentskog centra, u raznim Facebook grupama, ali između ostalog i u rubrici poslovi na Studentskom.hr.

Dodatni savjet, kad nađete posao koji vam se čini zanimljiv, probajte se informirati o iskustvima drugih koji su radili tamo. Također možete pretraživati po grupama na društvenim mrežama, često bude korisnih informacija, savjeta i preporuka za poslodavce.

Nakon dogovora s poslodavcem, morate preuzeti studentski ugovor (možete to učiniti i online).

Treći korak – kako ne potrošiti prije vremena novac koji ste zaradili

Najveća magija u kovanju planova je – kako ne potrošiti novac, odnosno kako to što ste zaradili sačuvati do festivala, putovanja, ljeta... Ovo je dosta individualna stvar, ali nekoliko prijedloga slijedi u nastavku. Ako mahnito peglate karticu žiro računa čim sjedne uplata, podignite novac i čuvajte ga u kasici-prasici. Ako ni kasica-prasica ne pomaže, onda razmislite o tome da vam novac pričuvaju sestra/brat/prijatelj. Snađite se. Sretno!

FOTO: UNSPLASH