LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska potpora

MZO objavio datum raspisivanja natječaja za dodjelu državnih stipendija

Poznato je kada će biti raspisan natječaj za državne stipendije koje se dodjeljuju u tri kategorije: studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa, posebnim skupinama studenata i studentima iz STEM područja znanosti.

Poznato je kada će biti raspisan natječaj za državne stipendije koje se dodjeljuju u tri kategorije: studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa, posebnim skupinama studenata i studentima iz STEM područja znanosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije raspisalo natječaj za dodjelu državnih stipendija za akademsku godinu 2020/2021. Međutim, definiralo je da ga studenti mogu očekivati do 15. listopada 2020. godine te da će se nakon raspisivanja moći prijaviti u roku od 15 radnih dana.

Najvažnije informacije možete pronaći na službenoj stranici drzavnestipendije.mzo.hr, gdje su dostupni odgovori na najčešća pitanja studenata, ali i općenite informacije o stipendijama. One se dodjeljuju u tri područja: studentima iz STEM područja, studentima nižeg socio-ekonomskog statusa te posebnim skupinama studenata.

Stipendije za studente nižeg socio-ekonomskog statusa

Ove se stipendije dodjeljuju u razdoblju od 9 mjeseci i iznosu od 1200 kuna u 3 kategorije:
  1. D-1 – studenti koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6, 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6, 7. i 8. navedenog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6, 7. i 8. Zakona (prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne smiju prelaziti 60 % proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom)
  2. E – studenti slabijega socio-ekonomskog statusa (prosječni mjesečni prihodi po članu obitelji ne smiju prelaziti 65 % proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom)
  3. P – studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja, tj. kao djeci im je bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.
Stipendije za posebne skupine studenata

Ova vrsta stipendije dodjeljuje se u 7 kategorija te se također isplaćuje tijekom 9 mjeseci u iznosu od 1200 kuna:
  • Kategorija 1: redoviti studenti studijskih programa za deficitarna zanimanja s posebnim naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe
  • Kategorija 2: redoviti studenti koji su osobe s invaliditetom
  • Kategorija 3: redoviti studenti kategorizirani sportaši s valjanom kategorizacijom
  • Kategorija 4: redoviti studenti kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja
  • Kategorija 5: redoviti studenti koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – daroviti mladi umjetnici
  • Kategorija 6: redoviti studenti bez oba roditelja
  • Kategorija 7: redoviti studenti roditelji
Područja za studente u STEM područjima znanosti

Za ovu vrstu stipendije ne raspisuje se natječaj, nego Ministarstvo automatski povlači popis studenata upisanih na takve vrste studija i o tome ih informira putem e-maila. U STEM području dodjeljuje se 3400 stipendija u iznosu od 1200 kuna tijekom 9 mjeseci.
FOTO: PIXABAY