LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatska ekonomska olimpijada 2024.

Mentorica prošlogodišnjih pobjednika Hrvatske ekonomske olimpijade poručila zašto je važno sudjelovati

Za osam dana održava se Hrvatska ekonomska olimpijada s rekordnim brojem učenika. Saznajte kako su se pripremali prošlogodišnji pobjednici iz Ekonomske škole u Puli i koje su njihove strategije za uspjeh!

Za osam dana održava se Hrvatska ekonomska olimpijada s rekordnim brojem učenika. Saznajte kako su se pripremali prošlogodišnji pobjednici iz Ekonomske škole u Puli i koje su njihove strategije za uspjeh!

Treće izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade 2024. je za svega osam dana, a ove godine sudjelovat će rekordan broj učenika. Natjecatelji će biti podijeljeni u 44 tima te će sudjelovati u online igri Financial Literacy Game. Cilj olimpijade potaknuti je srednjoškolce na izvannastavne aktivnosti i primjenu školskog znanja u stvarnim situacijama, kao i dodatno ih zainteresirati za ekonomiju i poduzetništvo.

Ove godine ponovno se vraćaju i pobjednici prošlogodišnje olimpijade – Ekonomska škola u Puli. Povodom toga njihovu mentoricu Mariu Pokrajac pitali smo o njihovom iskustvu i putu do pobjede.
 

Kako ste se pripremali kao tim za sudjelovanje u CEO natjecanju? Koje su, po vama, bile ključne strategije za postignuti uspjeh? Koje konkretne vještine smatrate najvažnijima za uspjeh u Financial Literacy Gameu, i kako ste ih vi razvijali prije natjecanja?


Pripreme su bile dugotrajne, prolazili smo kroz sve etape natjecanja te objašnjavali pojedine pojmove s kojima se učenici nisu susreli. Strategija je bila ulaži onako kako ti smatraš da je ispravno. Što se tiče Financial Literacy igre, nisam sigurna jesu li potrebne vještine, smatram da je znanje ključno, a to je znanje koje su dobili kroz tri godine obrazovanja u ekonomskoj školi.
 

Možete li opisati neki od izazova s kojima ste se susreli tijekom natjecanja i kako ste ih riješili kao tim?


Kada se sjetim izazova, možda nedostatak znanja iz tržišta kapitala i analize, ali sastajali smo se jednom tjedno pa smo taj manjak znanja na taj način nadoknadili.
 

Ekonomska i upravna škola Osijek osvojila je treće izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade


Koje su vam u konačnici bile ključne metode rješavanja zadataka?


Izaberi osobu koja je najsličnija tebi, ulaži mudro, ali onako kako bi najvjerojatnije i ti ulagao.
 

Kako ste se osjećali kad ste saznali da ste pobjednici, jeste li očekivali takav rezultat? Što smatrate najvažnijim što su učenici naučili iz natjecanja?


Mladi u svijetu poduzetništva – „Biti poduzetnik u Hrvatskoj je izazovno“


Iskreno, nismo se nadali tako dobrom rezultatu, kada je došao popis gledali smo od dna prema gore i ostali u ugodnom šoku. Jako smo se razveselili, to je igra u kojoj nemaš odmah dojam jesi li dobro napravio zadatak ili nisi.

Naučili su da oni vrijede, da imaju znanja i da mogu sve, jako su bili ponosni.
 

Imajući u vidu da su pobjednici imali priliku sudjelovati na međunarodnom ekonomskom natjecanju, kakvo je bilo to iskustvo te kako ste se pripremali za njega?


Nažalost, nismo uspjeli ići na međunarodno jer je bilo u ljetnim mjesecima, ostao je samo gorki okus propuštene prilike za dokazivanjem, ali učenici su imali svoje radne obaveze i kao odgovorni učenici nisu mogli tražiti dopust na sedam dana u sezoni.
 

Koji savjet biste dali budućim sudionicima Hrvatske ekonomske olimpijade, posebno onima koji se nadaju postati pobjednici kao što ste vi?

 
Samo hrabro i nebo je granica. Jedva čekamo novu olimpijadu!

FOTO: Održano najveće ekonomsko natjecanje za srednjoškolce, odaziv veći no ikad


FOTO: CROATIAN ECONOMICS OLYMPIAD FACEBOOK