LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za one koji po prvi put napuštaju roditeljsko gnijezdo

Kako živjeti sam? (Ili samo bez roditelja)

Ovo je za sve one koji se prvi put susreću sa samačkim životom, bilo da zaista živite potpuno sami ili s cimerima, ovi savjeti će vam dobro doći.

Ovo je za sve one koji se prvi put susreću sa samačkim životom, bilo da zaista živite potpuno sami ili s cimerima, ovi savjeti će vam dobro doći.

Uskoro počinje nova akademska godina, a mnogi će brucoši napustiti roditeljsko gnijezdo i po prvi put u životu ovisiti samo o sebi. Ovo je za sve one koji se prvi put susreću sa samačkim životom, bilo da zaista živite potpuno sami ili s cimerima, ovi savjeti će vam dobro doći. Nema više magično punog frižidera, magično opranog suđa i ručka koji je mama napravila prije posla i treba ga samo podgrijat'. Sada je sve to na vama.


Napravite proračun, odnosno odredite si budžet

 

Ovo će vam pomoći da si organizirate troškove i upravljate svojom potrošnjom. Izračunajte svoj prihod i stalne mjesečne troškove, kao što su najamnina, režije i slično. Odredite koliko otprilike trošite na namirnice i ostale potrepštine. Čuvajte račune i bilježite potrošnju da znate na čemu ste.
 

Nabavite rezervne ključeve

 

Ključevi se jako lagano zagube ili ostave u stanu. Sada kada živite sami, morate imati rezervne ključeve za takve situacije. Dajte ih susjedu, prijatelju ili kolegi kojima vjerujete na čuvanje. Ako imate cimere koji su isto ponekad malo nestašni, rezervni ključevi nikome ne mogu škoditi.
 

Nemojte odgađati pospremanje

 

Svakome se dogodi da odluči oprati suđe kada stigne ili odgađa pospremiti odjeću, a pogotovo ako vas nitko ne podsjeti na to. Ipak, bolje ćete se osjećati u urednom prostoru, pa je bitno da svakodnevno pospremate svoj prostor. Tu vam može pomoći pravilo pet minuta. Sve zadatke za koje vam treba manje od pet minuta napravite odmah.
 

Postanite samostalni

 

Suočavanje s problemom ili teškoćom, sada je samo na vama. Trebali biste znati sami prepoznati i pobijediti male svakodnevne probleme. Naravno, postoje neke situacije u kojima je potrebno pozvati pomoć, ali prvo razmislite prije nego što se oslonite na nekog drugog da riješi problem s kojim se možete nositi i sami.


Opskrbite se rezervama

 

Jedan od najboljih savjeta kada prvi put živite sami jest da uvijek imate pri ruci osnovne potrepštine. Zalihe koje biste trebali kupiti na veliko uključuju hranu koja se ne kvari, toaletne potrepštine, papirnate ručnike, sredstva za čišćenje i druge predmete koje ćete svakodnevno koristiti, objavio je Storespace.Više pročitajte na poveznici.

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA