LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski poslovi

Kako pronaći studentski posao: savjeti i smjernice za uspješnu potragu

Pronalaženje savršenog studentskog posla može potrajati, stoga budite uporni i strpljivi.

Pronalaženje savršenog studentskog posla može potrajati, stoga budite uporni i strpljivi.

Traženje studentskog posla može biti izazovan zadatak, ali uz dobar plan i usmjerenost, možete pronaći posao koji će ti omogućiti zaradu, stjecanje radnog iskustva i ravnotežu s akademskim obavezama. Evo nekoliko korisnih savjeta za traženje studentskog posla u Hrvatskoj.


Istražite tržište rada

Prvi je korak istraživanje tržišta rada kako biste saznali koja je vrsta poslova trenutačno tražena i dostupna. Pregledajte web-stranice s oglasima za posao, pogledajte koje su firme u tvojoj blizini, tvom gradu i mjestu ili se informirajte putem društvenih mreža.


Povežite se s fakultetom

Mnogi fakulteti i sveučilišta imaju odjele za karijerno usmjeravanje koji nude informacije o studentskim poslovima i praksama. Posjetite ih i saznajte koje su opcije dostupne za vas. Sigurno će vam pomoći, samo se morate usuditi pitati.
 

Iskoristite poznanstva i veze

Ponekad je najbolji način za pronalaženje posla putem osobnih veza. Pitajte svoje prijatelje, obitelj ili profesore ako imaju saznanja o nekim slobodnim radnim mjestima. Vjerojatno dosta vaših kolega s faksa radi već negdje pa je moguće da i u njihovim firmama traže studente.

Virtualni savjetnik otkriva što znači „Visa”, čemu služi potpis na kartici i do kada možete koristiti studentski račun


 

Prilagodite životopis

Životopis je prvi dojam koji poslodavac ima o vama, stoga ga prilagodite za svaki posao na koji se prijavljujete. Naglasite svoje vještine, prethodno iskustvo i akademska postignuća.
 

Napišite motivacijsko pismo

Uz životopis napišite i motivacijsko pismo u kojem ćete objasniti zašto ste zainteresirani za određenu poziciju i što možete ponuditi poslodavcu.
 

Pripremite se za intervju

Ako vas pozovu na razgovor, pripremite se unaprijed tako da istražite sve što možete o poslodavcu i pripremite pitanja koja biste mogli postaviti. Budite samopouzdani, ali i iskreni. Najgore što možete napraviti jest lagati o svom prijašnjem iskustvu i znanjima jer ili ćeš se zapetljati u vlastite laži već u samom intervjuu ili će se već na radnom mjestu pokazati prava istina.
 

Razmislite o fleksibilnosti

Uzmite u obzir poslove s fleksibilnim radnim vremenom koji će vam omogućiti prilagodbu rasporedu s vašim akademskim obavezama.

Kako pronaći dobar sezonski posao?


 

Iskoristite studentske servise

Ovisno na kojem ste sveučilištu, u većini gradovima postoje studentska posredništva koja pomažu studentima u pronalasku posla. Potražite i iskoristite njihove usluge (manji studentski servisi, poput onog u Varaždinu, provjereno pomažu studentima, čak i individualno spajaju s firmama koje nude studentske poslove – gledajte to kao priliku u odnosu na kolege koji studiraju u većim gradovima).
 

Budite uporni i strpljivi

Pronalaženje savršenog studentskog posla može potrajati, stoga budite uporni i strpljivi. Nastavite tražiti i prijavljivati se na različite poslove sve dok ne pronađete onaj koji vam najbolje odgovara.


Razvijajte svoje vještine

Ako trenutno ne možete pronaći plaćeni posao, razmisli o volontiranju ili radu na projektima koji će vam pomoći u razvijanju vještina i povećanju vrijednosti vašeg životopisa.

Što napraviti kad upišeš krivi IBAN ili poziv na broj kod plaćanja?Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u uspješnoj potrazi za studentskim poslom u Hrvatskoj. Zapamtite, strpljenje, predanost i otvorenost za nove mogućnosti ključni su za pronalaženje posla koji će vam omogućiti razvoj i financijsku neovisnost tijekom studentskih dana. Sretno!
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA