LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zapošljavanje nakon fakulteta

Kako napisati dobro motivacijsko pismo

Uz dobar životopis ono što će vas istaknuti među ostalim kandidatima za posao i pomoći vam da vas potencijalni poslodavac primijeti motivacijsko je pismo. Stoga vam donosimo korisne savjete koji će vam pomoći da zaokupite pažnju poslodavca i da vaše motivacijsko pismo ne bude samo još jedno neoriginalno pismo u nizu.

Uz dobar životopis ono što će vas istaknuti među ostalim kandidatima za posao i pomoći vam da vas potencijalni poslodavac primijeti motivacijsko je pismo. Stoga vam donosimo korisne savjete koji će vam pomoći da zaokupite pažnju poslodavca i da vaše motivacijsko pismo ne bude samo još jedno neoriginalno pismo u nizu.

Visoka stopa nezaposlenosti mladih, iseljavanje, godine provedene na burzi, niske plaće, nedostatak iskustva i nemogućnost dobivanja posla u struci nakon diplome problemi su koji čekaju svakog hrvatskog studenta. Iako spomenuti problemi jesu kompleksni, ipak postoje načini na koje mladi u Hrvatskoj mogu poboljšati svoj položaj u društvu. U novoj seriji članaka portala Studentski.hr, Zapošljavanje nakon fakulteta, donosimo vam detaljne informacije, korisne savjete i iskustva drugih, uz koje pronalazak posla nakon fakulteta neće biti nemoguća misija.

Kada se prijavljujete za posao, praksu, volontiranje ili stipendiju, uglavnom je potrebno napisati motivacijsko pismo. Ono nije kratka verzija životopisa i nipošto ne biste smjeli ponavljati ono što je već navedeno u životopisu. Iako savršeno motivacijsko pismo ne postoji, donosimo vam savjete koji će vam pomoći da vaše motivacijsko pismo bude ono što će vas istaknuti među ostalim kandidatima.

Za studente koji nemaju iskustva ili određenih tehničkih vještina motivacijsko je pismo ono što će ih razlikovati od drugih. Iako su uglavnom sastavni dio prijave za posao, možete dobiti dodatne bodove kod poslodavca ako ga pošaljete, a poslodavac ga nije tražio.

Pozdrav

Započnite pismo pozdravom Poštovani/a ako ne znate kome se točno obraćate, inače započnite pozdravom Poštovani gospodine Horvat ili Poštovana gospođo Horvat.

Duljina

Istraživanja su pokazala da poslodavci u prosjeku potroše 6 sekundi na pregledavanje pojedinog motivacijskog pisma. Ne želite umoriti poslodavca, stoga je bitno da vaše pismo bude kratko i sažeto. Motivacijsko pismo ne bi trebalo biti dulje od jedne stranice; pokušajte reći što više u što manje riječi. 

Planirate raditi preko ljeta? Saznajte gdje pronaći idealan studentski posao


Izgled

Kako bi bilo lakše čitljivo, potrebno je podijeliti pismo u tri dijela: uvod, središnji dio i zaključak. Ne koristite bold ili italic za naglašavanje, kao ni razne boje jer to može izgledati neozbiljno. Slobodno stavite margine i veći prored, a font neka ne bude manji od veličine 12. Nitko ne voli čitati gusti tekst napisan sitnim slovima. 

Pravopis i gramatika

Pazite na pravopis i gramatiku tijekom pisanja, koristite alate dostupne online za provjeru ispravnosti i za svaki slučaj još jednom pročitajte napisano prije slanja. Gramatičke i pravopisne pogreške ukazuju na lijenost i nemarnost, a vjerujemo da to nisu osobine koje želite predstaviti poslodavcu. 

Originalnost

Izbjegavajte kopiranje motivacijskih pisama s interneta ili onih koje ste prije napisali za druge poslodavce. Pokušajte napisati nešto o poslu za koji se prijavljujete ili tvrtki koja traži zaposlenike, kako biste pokazali da ste ih istražili i da želite raditi baš za njih. Motivacijsko pismo nije dosadna domaća zadaća koju inače pišete tek toliko da biste nešto napisali njegova je bit pokazati da ste motivirani baš za taj posao za koji se prijavljujete. 

Bugatti Rimac, Hrvatski Telekom i Ledo Plus samo su neke od tvrtki koje trenutno zapošljavaju studente!


Vokabular

Budite formalni, ali nemojte koristiti riječi kojima ne znate značenje. Ako niste sigurni što točno znači supsidijarno proaktivni i smioni i ako je i jedina riječ kojoj znate značenje, preskočite korištenje takvih fraza. Istražite poslodavca i detaljno pročitajte oglas za posao kako biste u motivacijskom pismu mogli iskoristiti ključne riječi koje su važne poslodavcu. Primjerice, ako je poslodavac napomenuo da mu je bitna sposobnost rada u timu, spomenite kako volite raditi s ljudima ili navedite dosadašnje iskustvo rada u timu. 

JA, JA, JA

Izbjegavajte započinjati rečenice riječju ja. Nemojte ponavljati vještine već navedene u životopisu, nego istaknite svoje prednosti pričanjem priče. Na zanimljiv način, kratko i jednostavno, dajte do znanja poslodavcu zašto ste baš vi kandidat kojeg on traži i kako ćete se uklopiti u organizaciju.

Zaključak

Još jednom ponovite ključne aspekte uvodnog dijela, pokažite zainteresiranost za posao i spomenite kako ste uvjereni da biste se uklopili u organizaciju. Pozovite poslodavca da pogleda vaš životopis i izrazite želju za susretom.

10 načina da pokažete profesionalno ponašanje na poslu


Na kraju, nakon što ste svoje motivacijsko pismo nekoliko puta pročitali i provjerili pravopis i gramatiku, spremite ga u PDF formatu, zato što želite izbjeći pogreške koje mogu nastati promjenom prikaza kod, primjerice, Worda. Želimo vam puno sreće s pronalaskom posla! 

FOTO: PIXABAY