LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski poslovi

Kako i gdje raditi za vrijeme studiranja?

Osim stipendije studentski poslovi moguće su rješenje studentske besparice, a mi vam donosimo gdje i kako ih možete pronaći.

Osim stipendije studentski poslovi moguće su rješenje studentske besparice, a mi vam donosimo gdje i kako ih možete pronaći.

Besparica – najčešće stanje studentskog bankovnog računa. Neki rade već na prvoj godini, neki tek pretkraj studiranja, a neki tek nakon diplome. Kako bilo, poslovi se studentima nude gotovo u svim sektorima. Od trgovina do velikih firmi. Od dvosatnog do punog radnog vremena.

Što studenti najčešće rade?
  • Trgovine i ugostiteljski objekti
Većina studenata radi u trgovinama, kafićima ili restoranima. Na ovim se radnim mjestima radno vrijeme može najviše birati i usklađivati sa studentskim obavezama, pa su studentima i najprivlačnija. Često viđamo studente i u kinima, za uslužnim pultom. 
  • Pozivni centri
Rad na telefonskim slušalicama poznat je gotovo svakom studentu. U call-centrima raznih firmi moguće je vrlo lako pronaći studentski posao, a njegova je prednost što većina poslodavaca nudi rast satnice ovisno o kvaliteti rada. Tako je poznato da neki od njih nude mogućnost povećanja satnice od 30 do 50 kuna. Također su relativno fleksibilni s usklađivanjem studentskih obaveza.
  • Promocije
Iako su najčešće posao za cure, promidžbe proizvoda veoma su tražene. Njihova je prednost što smjena traje samo četiri sata, a satnice se najčešće kreću oko 30-35 kuna + bonus za količinu prodanih proizvoda. Nerijetko studenti dobiju i same proizvode. 
  • Garderobe
Kao i u kinima, često možemo vidjeti i studente na svojim poslovima u kazališnim ili drugim garderobama. Prednost ovog posla je što je aktivnost najveća prije ili poslije predstave/koncerta, a tijekom izvedbe studenti su slobodni primjerice učiti. 
  • Poslovi u struci
Medijske kuće, firme, ljekarne, teretane samo su neka od mjesta gdje se studenti zapošljavaju u svojoj struci. Često je to na nekoj od viših godina, ali i na apsolventskoj kada studenti, osim pisanja diplomskoga rada, imaju veliku slobodu. Ovakvi su poslovi najcjenjeniji jer imaju važnost u životopisu kod kasnijeg zapošljavanja.

No, pitanje je – gdje i kako pronaći studentske poslove?
  • Stranice studentskih servisa
Studentske servise imaju svi veći gradovi u Hrvatskoj, a svi redovito objavljuju oglase za aktualna radna mjesta koja traže svojeg novog radnika na svojim web-stranicama. Na istim stranicama postoji mogućnost dozvole da svi objavljeni oglasi dolaze na e-mail adresu koju prijavite. 
  • Facebook grupe
Facebook nudi broje grupe poput one najpoznatije Tražim/nudim studentski posao u kojoj poslodavci objavljuju svoje oglase za poslove, a studenti ih traže. Stranica dnevno ima nekoliko desetaka objava, a sve su poprilično ozbiljne.
  • Preporuke profesora
Nekim se fakultetima javljaju određene firme kako bi dobile preporuku za zaposlenje studenata. Jako je česta praksa da profesori preporučuju svoje najbolje ili istaknute studente za stručnu praksu, studentske poslove ili kasnije za ozbiljne poslove u struci. Ako vam profesor sam ne predloži nešto takvo, uvijek budite otvoreni i slobodni pitati ih i provjeriti nudi li vam se što.

Nakon svega za vrijeme studiranja najbitnija je organizacija vremena. Jednostavno – uz obaveze nekih studija nemoguće je i raditi, tako da forsiranje toga može biti štetno i pogubno za vaše studentske obveze. 
FOTO: PIXABAY