LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Kako financijski preživjeti nadolazeći advent?

Ovaj tekst je tu da vas potakne da razmislite o tome kako pokriti nadolazeće troškove, ali ne brinite, još stignete napraviti dobar plan. Zato i pišemo ovako „rano“ o adventu.

Ovaj tekst je tu da vas potakne da razmislite o tome kako pokriti nadolazeće troškove, ali ne brinite, još stignete napraviti dobar plan. Zato i pišemo ovako „rano“ o adventu.

Stiže prosinac, vrijeme kad svi, bez obzira na stanje na studentskom bankovnom računu, trošimo u prosjeku puno više novca nego inače. Malo đir po gradu, malo sezonska sniženja, pa pokloni za Božić, doček Nove godine... Lista je vjerojatno i duža jer upadne tu i poneki rođendan, nenadani izlazak, neophodna skripta... Ali kako se pripremiti i financijski preživjeti te tjedne?

Odgovor je jednostavan – planiranje. Ipak, ako vas je tek ovaj tekst potaknuo da razmislite kako pokriti troškove, ne brinite, još stignete. Zato i pišemo ovako „rano“ o adventu. 😊
 

Provjerite koliki je vaš studentski budžet


Dakle, prvi korak je da na papir ili u aplikaciju stavite okvirne planove i troškove. Potom provjerite s koliko ćete novca raspolagati u prosincu, odnosno hoće li možda neki euro više kapnuti na vaš studentski bankovni račun. Budite realni. Ako je stvarno financijsko stanje puno gore u odnosu na predviđene troškove – vrijeme je za smisliti plan kako riješiti taj problem. Nekoliko je načina koje mi predlažemo, a ako vi imate neki drugi, bolji prijedlog – pišite u komentare jer sigurno će nekome zlata vrijediti.
 

Ostvarite dodatan prihod kroz studentski posao


Još uvijek stignete pronaći i odraditi neki kraći studentski posao pa bacite oko na vlastiti raspored i ponudu poslova. Odvažite se, odradite noćnu smjenu za duplu satnicu, dijelite letke, odradite neku bauštelu ako jedino to stignete. Zarada od studentskog posla najsigurniji je i najjednostavniji način da ostvarite dodatni prihod na računu. Već sad imate popis stvari koje želite kupiti na sezonskom sniženju jer vam zaista trebaju? Možda da neku od tih stavki pošaljete roditeljima, braći, sestrama, prijateljima da vam poklone za Božić? Vi imate trošak manje, a oni brigu manje što vam darovati. Ako imate viška odjeće ili stvari – oglasite to i zaradite na taj način koji euro.
 

Uštedite na ovim jednostavnim stvarima


Đir na adventu možete napraviti i bez da potrošite puno novca jer realno, cijene svega otišle su u nebo. Prošetajte, razgledajte nove adventske lokacije, a kuhano vino s ekipom popijte u stanu ili u domskoj čajnoj kuhinji. Vjerujete nam na riječ da je i jeftinije vino kad se skuha i dobro začini – jako fino.

Ako za doček idete na putovanje, možete uštedjeti na nekim jednostavnim stvarima – pripazite što i gdje jedete, istražite na kojim je mjestima jeftinije piće, šetajte umjesto da kupujete karte za javni prijevoz…

Budite domišljati oko smanjenja troškova i uživajte maksimalno u nadolazećim danima, nemojte da vam išta oduzme radost!

FOTO: PEXELS