LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Objavljena publikacija

IRO otkriva kako pokriti više od 15 tisuća kuna semestralnih troškova

Publikacija „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ rezultat je istoimenog projekta. Njezin sadržaj olakšava srednjoškolcima i studentima upravljanje osobnim financijama.

Publikacija „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ rezultat je istoimenog projekta. Njezin sadržaj olakšava srednjoškolcima i studentima upravljanje osobnim financijama.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) objavio je novu publikaciju Financijska pismenost za nastavak obrazovanja. Njezin je cilj informirati učenike, studente i njihove roditelje o tome kako odabrati studij i osigurati njegovo financiranje.

Više od trećine studenata ima ozbiljne financijske poteškoće vezane uz pokrivanje troškova studija i života, dok oni s najizrazitijim poteškoćama ili uopće nemaju priliku za studiranje ili zbog financijskih problema napuštaju studij. Upravo su zato financijska pismenost i vještine financijskog planiranja važne, kako bi srednjoškolci i njihove obitelji na vrijeme počeli planirati izvore pokrivanja troškova studiranja, a studenti bolje upravljali osobnim financijama.

Iako većina studenata u Hrvatskoj prvu godinu studija upisuje bez plaćanja školarina, dio studenata upisuje privatne studije koji se plaćaju ili upisuju studij kao izvanredni studenti koji također plaćaju studij. Ujedno, dio će studenata nakon prve godine ipak morati plaćati barem dio školarine.

Međutim, školarine nisu jedini trošak studija. Uz njih treba zadovoljiti osnovne životne potrebe poput prehrane i smještaja, ali i druge troškove poput prijevoza, odjeće pa i slobodnog vremena. Prosječno, ukupni semestralni troškovi studenata u 2014. godini iznosili su 15 417 kuna, od čega 2693 kuna čine troškovi studija, a 12 724 kn troškovi života.

Kako bi se oni uspješno pokrili, potrebno je osigurati izvore prihoda. Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT V za Hrvatsku za 2014. godinu, obitelj je trenutačno primarni izvor financijskih sredstava za studente. Kako bi se ona rasteretila, važno je razmotriti i druge moguće izvore prihoda poput stipendija ili studentskih poslova.

Stipendije dodjeljuje čitav niz institucija i organizacija iz svih sektora društva – vladinog, nevladinog i privatnog. Najbolje je mjesto za početak potrage za onom adekvatnom portal Stipendije.info, najveći ažurni internetski portal o mogućnostima stipendiranja u Hrvatskoj. Što se tiče pronalaska posla, važno je upoznati se s mogućnostima rada preko Studentskog servisa koje imaju svi redoviti studenti, ali i maturanti tri mjeseca od dana maturiranja. Više informacija možete pronaći na internetskoj stranici.

Publikacija Financijska pismenost za nastavak obrazovanja rezultat je istoimenog projekta koji je proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Cjeloviti tekst iste dostupan je na poveznici.

FOTO: IRO