LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijska podrška

Grad donio izmjene odluke o stipendiranju studenata, moći će se javiti i stariji studenti

Širi krug osoba slabijeg socijalnog statusa sada će imati priliku da aplicira za stipendiju.

Širi krug osoba slabijeg socijalnog statusa sada će imati priliku da aplicira za stipendiju.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke usvojene su izmjene Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima, čime će stipendije sada biti dostupnije većem broju studenata i učenika. 

Što se tiče studenata ukinut je uvjet da za dobivanje stipendije prema socijalnom kriteriju osoba ne smije biti starija od 24 godine. Izmjenom Odluke sada za ovu stipendiju mogu aplicirati svi do 30 godina starosti ukoliko zadovoljavaju i sve ostale uvjete.

U obrazloženju stoji kako Zakon o savjetima mladih utvrđuje da se mladima u smislu tog Zakona smatraju osobe od navršenih 15 do 30 godina života. Nacionalni program za mlade za razdoblje 2014. – 2017. godine tzv. granice mladosti utvrdio je na isti način, a te se granice propisuju i Nacrtom Nacionalnog programa za mlade od 2020.- 2024. godine. Iz navedenog razloga nametnula se potreba povećati životnu dob do koje studenti imaju pravo podnijeti zahtjeve za stipendiranje. Na taj se način omogućuje da stipendiju zatraže i mladi koji to do sada nisu mogli (jer su stariji od 24 godine), a koji zbog raznih, uglavnom teških životnih okolnosti godinama po završetku srednje škole nisu mogli upisati fakultet.

Izmjenama ove Odluke omogućit će se širem krugu osoba slabijeg socijalnog statusa da dobiju stipendiju, a kojima je ona možda i jedini način da se školuju i obrazuju, naglašavaju iz Grada

Što se tiče učenika, „uzorno vladanje“ u školi više nije jedan od kriterija što znači da sada za stipendiju mogu aplicirati i učenici koji imaju „dobro“ vladanje. Naime, primijetili su kako postoje učenici koji se trude i imaju dobre ocjene unatoč teškoj socijalnoj situaciji, a zbog vladanja do sada nisu mogli aplicirati. Grad se nada da će i ovim potezom povećati broj učenika koji mogu aplicirati za stipendiju.

Inače, trenutno je u tijeku natječaj Grada Rijeke kojim dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć studentima, o čemu više možete pročitati ovdje.
FOTO: PIXABAY