LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacije u školama

Financijski impuls započeo s financijskim opismenjavanjem osječkih učenika

Projekt "Osobne financije i financijsko obrazovanje", koji za cilj ima povećati financijsku pismenost, proveden je u većini osječkih srednjih škola te u jednoj osnovnoj školi. Studenti su učenicima približili temeljne financijske pojmove, dok su iskazivali visoku razinu zainteresiranosti za istim.

Projekt "Osobne financije i financijsko obrazovanje", koji za cilj ima povećati financijsku pismenost, proveden je u većini osječkih srednjih škola te u jednoj osnovnoj školi. Studenti su učenicima približili temeljne financijske pojmove, dok su iskazivali visoku razinu zainteresiranosti za istim.

U svibnju 2016. godine članovi studentske udruge Financijski impuls, koja djeluje pri Ekonomskom fakultetu u Osijeku, započeli su financijsko opismenjavanje osječkih učenika kroz projekt Osobne financije i financijsko obrazovanje.

Udruzi je u cilju širenje znanja na području financija pa su s time uskladili i cilj ovog projekta povećati financijsku pismenost učenika. Članove je potaknula spoznaja da u današnje moderno doba postoji sve više novih i kompleksnih financijskih proizvoda i usluga. Za njihovo korištenje potrebna je financijska pismenost na primjenjivoj razini što iziskuje odgovarajuće obrazovanje koje mladima u Hrvatskoj nedostaje.

Edukacija je ponajprije bila bazirana na učenike srednjih škola, i to na učenike drugih, trećih i četvrtih razreda Opće gimnazije, Ekonomske i upravne škole u Osijeku, Prirodoslovne gimnazije te Jezične gimnazije. Studenti su učenicima objasnili zašto je financijsko obrazovanje važno, što je to osobni proračun, koje marketinške zamke i vrste bankarskih proizvoda postoje te su im rekli nešto više i o samom osiguranju.

Foto: Financijski impuls

Nakon provedene edukacije u srednjim školama, edukaciju su odlučili proširiti na učenike osnovnih škola. Ideja je proizašla iz spoznaje da s financijskim opismenjavanjem treba krenuti od najranije dobi u kojoj se djeca po prvi puta susreću s novcem i upravljanjem njime. Stoga su posjetili 7. razred Osnovne škole Vladimira Becića te su učenicima održali radionicu o osobnim financijama. Odnosno, ispričali su im više o samom novcu i ispitali njihova stajališta o štednji i zaduživanju.

Članovima Udruge koji provode edukaciju bilo je izuzetno drago vidjeti zainteresiranost učenika za stjecanje financijskog znanja što su pokazali svojom aktivnošću u raspravama, brojnim pitanjima vezanim za temu te iskazivanjem interesa za konkretnim primjerima iz prakse. Također, učenici u osnovnoj školi pokazali su više nego očekivanu razinu znanja o osobnim financijama. Naime, bili su upoznati s temeljnim financijskim pojmovima, ali iste nisu mogli precizno definirati pa su tražili objašnjenja i primjere za one oko kojih su imali dvojbi.

Nakon uspješno provedenih edukacija, Financijski impuls sljedeće školske godine 2016/2017. planira nastaviti s provedbom projekta Osobne financije i financijsko obrazovanje u svim srednjim i osnovnim školama u Osijeku. Učinit će to zato što smatraju da navika dobrog upravljanja novcem stečena u najranijoj dobi može biti od velike koristi pri uspješnom upravljanju osobnim financijama u budućnosti. Nadaju se kako će kroz održavanje radionica i predavanja o financijskoj pismenosti uspjeti doprijeti do najmlađih građana.

FOTO: FINANCIJSKI IMPULS