LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Fakultet i financije – vodič za preživljavanje

Jedan od najvećih studentskih problema svodi se na financiranje svih obveza. U članku donosimo konkretne savjete i opcije koje će vam olakšati financijsku perspektivu za vrijeme studiranja

Jedan od najvećih studentskih problema svodi se na financiranje svih obveza. U članku donosimo konkretne savjete i opcije koje će vam olakšati financijsku perspektivu za vrijeme studiranja

Studentske godine su svima vjerojatno najbolje godine života. Novi gradovi, novi ljudi, samostalnost, druženja, putovanja, tulumi, sloboda. Možda je upravo ta sloboda najveći hit jer realno nikad nećete imati više vremena za sve drugo. Iako studenti imaju brojne povlastice kad su u pitanju financije (jeftiniji smještaj, prijevoz, stipendije, besplatni studentski bankarski paketi, popusti itd.), često je vrlo izazovno pokriti sve troškove. Stipendije su relativno male, cijene se stalno podižu te je roditeljima sve teže financijski pomagati djeci. U nastavku donosimo nekoliko savjeta i opcija koji će vam olakšati financijsku perspektivu za vrijeme studiranja.

Razmišljaj barem malo unaprijed.

Iako vam se to uglavnom ne da, morat ćete malo razmišljati unaprijed. 😊 Vjerujete nam na riječ, puno je lakše kad znate što vas čeka i koliko vam otprilike novca za to treba. Napravite računicu fiksnih mjesečnih troškova (stanarina, hrana...) i novac za to odvojite odmah. Ne nosite kartice sa sobom, već ponesite onoliko novca koliko možete potrošiti. Učlanite se u programe vjernosti u trgovinama u kojima često kupujete, fino se uštedi na bonovima i popustima (barem za par kava mjesečno).

Kredit za obrazovanje?

Unatoč pametnom upravljanju troškovima, neke situacije ipak mogu biti izvan vaših financijskih mogućnosti. Kad dođemo do iznosa od nekoliko tisuća kuna koje treba izdvojiti primjerice za novi laptop ili ratu školarine, pomoći vam može studentski kredit za obrazovanje. Riječ je o posebnom kreditu s nižim kamatnim stopama i fleksibilnijim rokovima otplate.

Studentski poslovi su spas!

Svoj studentski budžet ama baš uvijek možete podebljati radeći studentske poslove. Vrlo je jednostavno, otvorite studentski račun u banci, učlanite se u SC i nađite posao koji vam odgovara. More ih je pa možete birati što vam se radi, kad vam se radi i koliko vam se radi. Osim boljeg budžeta, stječete i iskustvo koje će vam kasnije sigurno biti plus u životopisu.

FOTO: PEXELS