LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
S DIPLOMOM NA TRŽIŠTE RADA

Evo nakon kojih fakulteta ćete imati dobre plaće

Usporedimo li plaće u Hrvatskoj za neka zanimanja u odnosu na američke plaće uvidjet ćemo da smo potplaćeni.

Usporedimo li plaće u Hrvatskoj za neka zanimanja u odnosu na američke plaće uvidjet ćemo da smo potplaćeni.

Nakon fakulteta s diplomom u rukama, svi se nadaju što prije pronaći idealan posao s dobrom plaćom. No nažalost male su šanse da će baš svi s magisterijem pronaći posao s plaćom kakva se priželjkuje. Ipak, postoje poslovi koji su dobro plaćeni i oni koji nisu toliko na cijeni. Međutim, usporedimo li plaće u Hrvatskoj za neka zanimanja u odnosu na američke plaće uvidjet ćemo da smo potplaćeni.

Još uvijek možete biti zadovoljni i sretni ako primjerice dobijete posao kao biomedicinski inženjeri koji svoja znanja koriste kako bi unaprijedili uređaje koji se koriste kao oprema u bolnicama i sličnim ustanovama. Oni su važni za razvoj u polju zdravstvene zaštite, a u Americi godišnje zarađuju i do 80 tisuća dolara, dok u Hrvatskoj je prosječna mjesečna plaća između pet i osam tisuća kuna. Godišnje to ispada između 60 i 96 tisuća kuna.

Kemijski inženjeri svoja znanja koriste u proizvodnji kemikalija, lijekova ili hrane, a plaća im je u Americi i do 90 tisuća dolara godišnje. U Hrvatskoj je prosječna mjesečna plaća kemičara između pet i devet tisuća kuna, što na godišnjoj razini iznosi između 60 i 100 tisuća kuna.

Građevinski inženjer i informatičar su jedni od najbolje plaćenih poslova današnjice, a za biti stručan u tom polju potrebno je znanje fizike, matematike i arhitekture. Građevinari i informatičari u Americi zarađuju do 82 tisuće dolara godišnje, dok u Hrvatskoj za isti posao dobiju najviše od 70 do 100 tisuća kuna. Prosječna mjesečna plaća za ovaj posao u Hrvatskoj između pet i deset tisuća kuna. 

Neizostavni na ovom popisu su farmaceuti koji u Americi godišnje dobiju 113 tisuća dolara, a u Hrvatskoj između 96 i 145 tisuća kuna godišnje. Prosječna plaća im je između osam i 12 tisuća kuna, što je iznos iznad hrvatskog prosjeka.

U Hrvatskoj se za neka gore navedena zanimanja, oni koji još nisu odlučili za što će biti kvalificirani, mogu školovati na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Građevinskom fakultetu, Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i još mnogim drugim. 
FOTO: PEXELS