LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacionalno ekonomsko natjecanje

Ekonomska i upravna škola Osijek osvojila je treće izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade

Titulu najboljeg tima osvojio je „EIUSOS” iz Ekonomske i upravne škole Osijek. Drugi je tim „Avengers alliance” iz Srednje škole Dalj, dok je treći bio tim imena „187” iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. Učenik s najviše pojedinačno osvojenih bodova je Ivan Vukelić iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Vito Pizek iz Gospodarske škole Varaždin zauzeo je drugo mjesto, a Jan Štefec iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar je treći u pojedinačnom poretku.

Titulu najboljeg tima osvojio je „EIUSOS” iz Ekonomske i upravne škole Osijek. Drugi je tim „Avengers alliance” iz Srednje škole Dalj, dok je treći bio tim imena „187” iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar. Učenik s najviše pojedinačno osvojenih bodova je Ivan Vukelić iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Vito Pizek iz Gospodarske škole Varaždin zauzeo je drugo mjesto, a Jan Štefec iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar je treći u pojedinačnom poretku.

U srijedu, 29. svibnja 2024. godine, održano je natjecanje Hrvatska ekonomska olimpijada (Croatian Economics Olympiad – CEO), na kojem su srednjoškolci ekonomskih usmjerenja imali priliku pokazati svoje vještine snalaženja u svijetu odraslih i upravljanja financijama, kroz igricu Financial Literacy Game. Na natjecanju su sudjelovali učenici iz ukupno 18 škola diljem Hrvatske, njih ukupno 208.


Zlato za tim iz Osijeka


Titulu najboljeg tima osvojio je EIUSOS iz Ekonomske i upravne škole Osijek, s ukupno osvojenih 11 255 390 bodova. U pobjedničkom timu bile su učenice Dora Pavić, Daria Tutić i Matea Vukčević te učenici Patrik Kajić i Patrik Biber, uz pomoć mentorica Sanje Arambašić i Antonije Čalić. Tom su pobjedom ujedno ostvarili i pravo sudjelovanja na međunarodnom natjecanju International Economics Olympiad (IEO)

Drugo mjesto osvojio je tim Avengers alliance iz Srednje škole Dalj, s ukupno osvojenih 10 287 497 bodova, dok je treći bio tim imena 187 iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, s ukupno osvojenih 10 015 606 bodova.


Ivan Vukelić iz Bjelovara najbolji pojedinačno


Učenik s najviše pojedinačno osvojenih bodova je Ivan Vukelić iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, koji je s 4 131 308 bodova osvojio prvo mjesto u pojedinačnom poretku. Vito Pizek iz Gospodarske škole Varaždin, s 4 117 054 bodova zauzeo je drugo mjesto, a Jan Štefec iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar je s osvojenih 4 088 695 bodova zauzeo treće mjesto.


Danas počinje Međunarodna ekonomska olimpijada, nastupa i hrvatski tim srednjoškolaca


Pobjednike čeka međunarodno natjecanje krajem srpnja


Pobjednički tim će ove godine sudjelovati na International Economics Olympiad od 22. srpnja do 31. srpnja, a natjecatelji će svoje vještine pokazati u tri kategorije. Prvi je dio posvećen financijskoj pismenosti i obuhvaća skup od 25 pitanja s višestrukim odabirom usmjerenih na različite aspekte financijske pismenosti. Drugi dio, ekonomija, predstavlja mješavinu otvorenih pitanja s višestrukim odgovorima o teoriji i praksi ekonomije. Treći dio, poslovni slučaj, uključuje prezentaciju rješenja slučaja pred panelom sudaca na engleskom jeziku.

Međunarodna ekonomska olimpijada godišnje je natjecanje za učenike srednjih škola diljem svijeta u područjima ekonomije i financija. IEO podržava i Eric Maskin, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju iz 2007. godine.
 
IEO ima za cilj promovirati obrazovanje iz ekonomije i financijske pismenosti u srednjim školama diljem svijeta te održavati visok standard međunarodnih natjecanja. Osim toga, olimpijada stvara priliku za razmjenu informacija o nastavnim planovima i praksama širom svijeta. Otkriva, izaziva, ujedinjuje i nagrađuje mlade ljude koji su izuzetno zainteresirani za ekonomiju te razvija liderstvo među mladim talentiranim ekonomistima. Dodatno, potiče prijateljske odnose, međunarodnu komunikaciju i duh natjecanja među mladima.

Na Sveučilištu u Zadru održano proglašenje pobjednika ovogodišnje Hrvatske ekonomske olimpijade


 
Organizacijom Hrvatske ekonomske olimpijade, najvećeg takvog natjecanja za srednjoškolce u Hrvatskoj, već treću godinu Centar za razvoj mladih (CERM) nosi licencu IEO-a, a najavljena je organizacija i u 2025. godini. Pred međunarodno natjecanje, hrvatski olimpijci će se početkom srpnja okupiti na završnici natjecanja na Sveučilištu u Zadru, gdje će im se dodijeliti nagrade te će ih se pripremati na boot campu koji organizira CERM, kako bi postigli što bolji plasman na IEO-u.

Želimo puno sreće Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek na International Economics Olympiad, gdje će predstavljati našu zemlju i pokazati svoje znanje, s nadom za što bolji uspjeh za Hrvatsku.

Detaljni poredak timova i pojedinačni plasman sudionika, dostupan je na službenoj stranici natjecanja.

Mladi u svijetu poduzetništva – „Biti poduzetnik u Hrvatskoj je izazovno“


 
Hrvatska ekonomska olimpijada se održava uz podršku brojnih partnera, uključujući Sveučilište u Zadru, Erste banku, Croatu, Flower Shop LU, Zagreb Time Travel  i druge.
FOTO: CENTAR ZA RAZVOJ MLADIH, HRVATSKA EKONOMSKA OLIMPIJADA