LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PODUZETNI STUDENTI

Donosimo vam savjete kako možete dodatno zaraditi

Biti student i pokrenuti nešto svoje ili raditi neki dodatni posao ne mora značiti nemoguću misiju već samo gledanje iz drukčije perspektive kako bi se postigao uspjeh. Donosimo vam savjete kako možete poboljšati svoje svoje financijsko stanje radeći tražene poslove na internetu.

Biti student i pokrenuti nešto svoje ili raditi neki dodatni posao ne mora značiti nemoguću misiju već samo gledanje iz drukčije perspektive kako bi se postigao uspjeh. Donosimo vam savjete kako možete poboljšati svoje svoje financijsko stanje radeći tražene poslove na internetu.

Možemo reći da je jedan od većih problema s kojim se suočavaju studenti onaj financijske prirode pa tako neki od njih, uz studiranje, rade stalne ili povremene studentske poslove. Uz ionako pretrpane rasporede studenata koji uključuju predavanja na fakultetu, učenje, posao i poneka druženja, sigurni smo da je gotovo nemoguće raditi dva posla kako bi studenti povećali svoje prihode. 

No, to u današnjem svijetu uz postojanje interneta ne mora biti pravilo za sve, a oni koji su spremni pokušati nešto novo i uzeti malo vremena da istraže koje se prilike nude mogu se pozitivno iznenaditi. Stoga, biti student i pokrenuti nešto svoje ne mora značiti nemoguću misiju već samo gledanje iz drukčije perspektive kako bi se postigao uspjeh. U nastavku vam donosimo savjete kako možete poboljšati svoje financije radeći neki posao uz sve ono što do sada radite. 

1. Postavite si jasne ciljeve

Ako ste već krenuli čitati tekst onda pretpostavljamo da već želite raditi neki dodatni posao, no prije početka bilo bi dobro da osvijestite zašto to želite. S obzirom na to da početak nečega ovakvog ne garantira nikakvu sigurnost, ukoliko imate što jasnije razloge zašto ste uopće počeli, utoliko će vam biti lakše svladati sve potencijalne prepreke koje će vam se naći na putu. Kako biste definirali razloge zašto počinjete, postavite si sljedeća pitanja: 

  1. Volite li svoj sadašnji posao? 
  2. Jeste li zadovoljni balansom privatnog i poslovnog života? 
  3. Za što ćete koristiti dodatni novac koji zaradite?

Neka vam ova pitanja budu stalni podsjetnik tijekom rada, a kako biste postigli ono što želite važno je da sami sebi postavite rokove do kojih morate izvršiti svaki pojedini zadatak,.

FOTO: Pixabay

2. Od početka postavite jasna očekivanja

Prije nego što krenete raditi iznimno je važno da znate što možete očekivati, uspjeh neće doći preko noći pa je potrebno, između ostaloga, biti i strpljiv. Kada ste odabrali ideju i razradili ju, vrlo lako ćete pronaći one koji su uspjeli. Problem koji se često javlja kod ovoga jest da ljudi uglavnom misle da mogu postići sličan uspjeh u kratkom vremenskom roku, a istina je zapravo potpuno drukčija. Vrlo je vjerojatno da će vam trebati mjeseci, a ponekad i godine da pokrenete neki dodatni posao, a kako biste konačno i uspjeli, važno je da ne budete fokusirani samo na zaradu već da uz strpljenje uživate i u svakodnevnom radu i stjecanju novih znanja. Osim toga, važno je da radite ono što volite kako bi vam bilo lakše kada dođu teški trenuci. 

FOTO: pixabay

Ono što je još važno za uspjeh jest i organizacija vremena, a to može značiti i ustajanje prije izlaska sunca ili odlazak na spavanje u kasne noćne sate. Srećom, postoje brojne aplikacije, ali i planeri, koje možete koristiti kako biste organizirali svoje obveze onako kako vama najbolje odgovara. 

Dodatno, nemojte se bojati neuspjeha, nemojte previše razmišljati koji posao želite već krenite od onoga što vam se najviše sviđa, i slobodno si dopustite da nekada i ne uspijete. Ako ništa drugo, sigurni smo da ćete iz svega toga naučiti jednu dobru lekciju koja će vas pripremiti za ono što vas u budućnosti čeka. 

3. Povećajte si šanse da budete uspješni

Ne postoji neki kraći put za uspjeh i vjerujemo da vam je to jasno, no ono što će vam olakšati početak jest izbjegavanje gubitka dragocjenog vremena. Kako biste bili što produktivniji i efikasniji, važno je odmah na početku ulagati u stvari koje su vrijedne i koje će vam pomoći u razvijanju posla. Danas je to zasigurno internetska stranica kako biste pokazali što nudite, ali i kako biste pokazali kredibilitet. Postoje brojne besplatne alternative za internet stranice kao što je wordpress, no kako biste bili profesionalniji predlažemo vam da kupite jedinstvenu domenu i izradite profesionalnu internet stranicu. 

FOTO: Pixabay

Također, bilo bi dobro da stalno stječete dodatna znanja, a to može biti čitanjem knjiga, slušanjem podcasta, pohađanjem različitih tečajeva i seminara ili radionica. Uz sve to, da biste što bolje razumjeli posao koji želite raditi i ostali motivirani, dobro je što više upoznavati ljude koji misle slično kao i vi, a to ćete najlakše moći posjećujući različite edukacije. 

4. Budite toliko dobri da vas ne mogu ignorirati

Znate već sada da raditi neki dodatni posao ne znači da će biti lakši od nekog stalnog posla, i da pokrenuti nešto svoje ne znači brzu i laku zaradu. No, uz detaljno razrađenu ideju, pisanje plana i edukaciju, sigurni smo da možete uspjeti. 

Ako još uvijek niste sigurni što biste radili, donosimo i neke popularne poslove za kojima postoji potražnja. 

Pisanje bloga postaje sve popularnije, vrlo je jednostavno za krenuti i postoje različiti načini kako biste dodatno zaradili. No s druge strane, vrlo se sporo dolazi do neke stabilne zarade, što znači da to može potrajati čak i nekoliko godina, a uz to, dosta vremena uzima i pisanje sadržaja koji, u početku, čita vrlo malo posjetitelja.

FOTO: Pixabay

Freelance pisanje je nešto slično kao pisanje bloga, a glavna razlika je u tome što pišete za druge poslove i to određene teme. Ovako možete povećati svoj kredibilitet i steći iskustvo pa možda nakon toga krenuti u pisanje bloga s već postojećom publikom, onom koja će prepoznati vaše tekstove. Ni u ovom slučaju početak neće biti lagan jer će vrlo vjerojatno biti teško pronaći prve suradnike, a i možda nećete dobivati naknadu kojoj ste se nadali. 

Virtualni asistent zapravo je osoba koja vodi internetske stranice, društvene mreže i marketing za druge, odnosno većinom za pravne osobe. Potražnja za ovakvim tipom usluga sve je veća jer se danas uglavnom sve nalazi na internetu kako bi svi zainteresirani lakše pristupili traženim informacijama. 

Nadamo se da ćete se pronaći u nekom od navedenih poslova i da ćete iskoristiti savjete koji vam mogu pomoći pri ulasku u neki novi posao ili pokretanju istog. Uz ovakve poslove koje možete raditi od kuće puno će vam biti lakše dodatno zaraditi nego uz neki posao koji zahtijeva svakodnevni odlazak na radno mjesto. 

FOTO: PIXABAY